Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Moja sunia umiera!!!pomocy

Forum

Moja sunia umiera!!!pomocy

Witam moja sunia ma 5 lat dwa dni temu przestała jeść i wymiotuje nawet po wypiciu wody.Jest osowiała ledwo trzyma się na nogach.Byłam dzisiaj z nią u weterynarza ale generalnie nic nie stwierdził,dostała kroplówkę i kilka zastrzyków. Nie dostałam żadnych praktycznie informacji co jej dolega,ale myślałam że jej stan się polepszy a jest wręcz przeciwnie.Dalej nie je,nie pije i wymiotuje tak jak by krwią a do tego wcale nie oddaje moczu.Nie wiem co mam robić skoro weterynarz nie pomógł,czy ulżyć jej w cierpieniu i uśpić czy co boje się,że nie doczeka do rana...

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-13
W poważnych stanach trzeba przede wszystkim postawić na rozpoznanie. Tak na prawdę ciężkich chorób nie da się rozpoznać w samym badaniu klinicznym. warto posiłkować się choć badaniem krwi. Niech nikomu się nie wydaje, że lekarze mają skaner w oczach. Z kilku dość subiektywnych parametrów poznanych w badaniu klinicznym nie zawsze można postawić właściwą diagnozę. Nie dziwi mnie, że w tym przypadku lekarz także nie wiedział co dolega Pani psu. Należy się skupić na diagnostyce, tak opisane objawy pasują do wielu chorób. Bardzo często w naszych odpowiedziach są prośby o podstawowe badania: krew, usg, rtg. Bez nich nowoczesna medycyna czy weterynaria po prostu nie istnieje.
Bez podstawowej wiedzy diagnostycznej trudno decydować się na ostateczne rozwiązanie. Leczenie objawowe może przynieść tylko chwilową ulgę. Musi Pani zdać sobie sprawę z tego, że podanie kroplówki podskórnej i zastrzyków bliżej nieokreślonych nie rozwiąże sprawy. Badanie krwi nie tylko jest najważniejsze, ale często jest to początek procesu diagnostycznego. Jego brak zwykle kończy się niepowodzeniem bo tylko proste choroby, leczone w ciemno, zwykle kończą się wyzdrowieniem. Proszę rozpocząć właściwe leczenie objawowe i proces diagnostyczny. Tylko takie postępowanie może uratować psa. Bo tylko tyle mogę napisać, że należy się spieszyć z działaniem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii