Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Moja 2,5 letnia suczka SPANIEL od tygodnia nie oddaje moczu

Forum

Moja 2,5 letnia suczka SPANIEL od tygodnia nie oddaje moczu

Witam. Chciałabym się poradzić co robić, czy udanie się do lekarza jest jedynym wyjściem, czy może zastosowanie jakiejś diety itp pomoże, ponieważ moja 2,5 letnia suczka od około tygodnia nie chce robić siku podczas spaceru. Robi, ale np tylko rano, lub tylko wieczorem, gdzie wcześniej robiła co wyjście na spacer. Do tej pory nigdy nie było z tym problemu, lecz gdy to zauważyłam zaczęłam się niepokoić o pieska. W jej zachowaniu nie widać nic dziwnego, podejrzanego co by mogło mnie nakierować na przyczynę. Je ale niewielkie ilości, zresztą jak zawsze. Biega, skaczę, szczeka - jednym słowem szaleje jak młody spaniel. Myślałam, że przyczyną może być kleszcz, lecz wiele razy już go szukałam w jej futerku i nic, poza tym stosuje już krople na kleszcze. Proszę o poradę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-03-19
Problem z filtracją, oddawaniem moczu to zawsze poważny problem. Zdrowy pies, który je i pije normalnie, powinien kilka razy na dobę oddać mocz. Kwestia normalnego zachowania nie jest kluczowa co do tego, czy pies choruje czy nie, ponieważ jakieś wczesne stadia chorobowe mogą jeszcze nie dać wyraźnych sygnałów, zwłaszcza u młodego organizmu. Dieta czy podawanie środków moczopędnych nie tylko nie zlikwiduje przyczyny, ale może zaburzyć rozpoznanie choroby. Sugeruję nie zwlekać i wykonać suczce badanie krwi - morfologię, poziom glukozy, czynników nerkowych, ALAT, ASPAT, białka i fosfatazy. Lekarz wet. zbada psa, odniesie się do wyników i w razie potrzeby wdroży odpowiednie leczenie.
Czasem jest tak, że kolejne dni zwłoki w rozpoznaniu i leczeniu schorzeń nerek, serca czy innych narządów wydłużają, komplikują leczenie, a co za tym idzie - także wzrastają koszty terapii. Radzę zatem jak najszybciej udać się do gabinetu weterynaryjnego, w którym wykona Pani odpowiednie badania.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii