Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2011-12-09
Dzień dobry.
Czy wymioty występują wyłącznie po jedzeniu czy też pojawiają się bez związku z pokarmem? Jak wyglądają wymioty (niestrawiony pokarm, pieniste, z żółcią, z krwią)? Czym na co dzień suczka jest żywiona (i czy nie było ostatnio zmiany karmy, nowych składników diety, przysmaków, itp.)? Czy istnieje możliwość zjedzenia przez suczkę jakiegoś niejadalnego przedmiotu (ciała obcego)? Czy suczka jest wysterylizowana? Jak wygląda oddawanie kału przez suczkę? Pozdrawiam. |
lexim |
Data dodania: 2011-12-09
Z reguły to pokarm niestrawiony, nie raczej nie nastąpiły rzadne zmiany jedzenia,Nie raczej Mój piesek raczej nie jak była malutka to zdarzało jej sie cos pogryzc ,zjesc terazto juz nie, od pewnego czasu jest osowiała ma suchy nosek..;(. Nie nie ejst wysterelizowana niegdy nie miała małych ,Z reguły to ona duzo siusia bo bardzo duzo pije co troche daje jej przegotowana wode, w wiekszosci to nie zdąze nawet z nia wyjśc juz sie wysiusia w domu.Pozdrawiam |
Data dodania: 2011-12-10
W tej sytuacji skłaniałbym się ku przewlekłej chorobie i obecnemu zaostrzeniu/nasileniu się dłużej trwającego procesu. Mogą o tym świadczyć utrata masy ciała i wzmożone pragnienie oraz wielomocz, występujące już od pewnego czasu. Lista jednostek chorobowych mogących dawać takie objawy jest długa. Może to wynikać z niewydolności narządów (wątroby/nerek), zaburzeń endokrynologicznych, procesów zapalnych (np. macicy). Niektóre z nich mogą być zagrożeniem nie tylko dla zdrowia, ale i dla życia zwierzęcia, dlatego nie zwlekałbym z wizytą w gabinecie weterynaryjnym. Lekarz zbada suczkę i wdroży właściwe leczenie. Możliwe, że konieczne będą także badania dodatkowe, jak badanie krwi, moczu czy USG/RTG. |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba |
Data dodania: 2011-12-10
W przypadku, gdy są kłopoty finansowe i nie można zapłacić za usługę gabinetu wet., proszę skontaktować się z lekarzem schroniska dla zwierząt lub z miejscowym TOZ. Powinni pomóc, bo tak chore zwierzę potrzebuje pilnej pomocy lekarskiej.
|
lika |
Data dodania: 2012-06-10
dzien dobry mam pytanie moja suczka ma juz ponad 3lata jest wysterylizowana. od pewnego czasu wymiotuje żółcią nie wiem co jej jest. nos ma mokry pije normalnie wode. daje jej suchą karme ale je ja co drugi dzien jesli jest głodna gdy da jej sie cos innego jejsc to je. wymioty ma co drugi czasami co trzeci dzien. prosze o odpowiesc. mój login to lika
|
Data dodania: 2012-06-13
Jak wyżej. Utrzymujące się, przewlekłe wymioty mogą wynikać z bardzo wielu przyczyn. Mogą, ale nie muszą być one związane z przewodem pokarmowym. Aby ustalić co dolega suczce należy ją dokładnie zbadać. Często poza badaniem ogólnym zachodzi konieczność wykonania badań dodatkowych, jak badanie krwi czy USG. Bez diagnostyki nie da się odpowiedzieć w czym tkwi problem.
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |