Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Mój pies wariuje jak widzi inne psy.

Forum

Mój pies wariuje jak widzi inne psy.

Pies, 3 lata, rasa yorkshire terrier. Mam z nim problem, ponieważ dostaje szału na widok innych psów, nie jest to objaw agresji, ale za wszelką cenę chce do nich podejść, bawić się, wąchać itd. Myśleliśmy, że takie zachowanie będzie tylko podczas jego wieku szczenięcego, ale on do tej pory nie może przeżyć jak widzi innego psa. Po powrocie ze spaceru siedzi w domu i wyje, chce znów wychodzić, nie jest w stanie nawet usiedzieć, bo ciągle chce na dwór do piesków. Nie wiemy co mamy z nim zrobić, próbowaliśmy z nim odchodzić na bok, jak szedł jakiś pies, zawracać, nie dawać mu dojść, ale było jeszcze gorzej. Zastanawiamy się, czy kastracja nie byłaby tutaj jakąś pomocą?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-07-25
Witam, najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie mu partnera do zabaw. Podobnych gabarytów pies pozwoli mu poznać się i zaspokoić ciekawość, należy oczywiście na początku panować nad bezpieczeństwem zabawy. Jest to naturalne i uniemożliwianie mu kontaktów z innymi psami będzie tylko nasilać problem. Kastracja nie jest dobrym rozwiązaniem w tym przypadku. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii