Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Mój pies gryzie. Kundel koło półtora roku.

Forum

Mój pies gryzie. Kundel koło półtora roku.

Mam kundelka około półtora roku, znalazłem ją ogólnie na klatce schodowej. Mam ją koło roku z kawałkiem. Do tej pory gryzie wszystko; kable, ubrania, zabawki dla dziecka. Robi to pod moją nieobecność a także często w nocy. Nie pomogło jej kupowanie wszelakich kości czy innych smakołyków do gryzienia. Co mam zrobić? Proszę pilnie o pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-11-12
Dzień dobry. Takie zachowanie najprawdopodobniej wynika z zaburzeń behawioralnych. Mogło do nich dojść jeszcze w takcie procesu socjalizacji w wieku szczenięcym. Później, wraz z upływem czasu często dochodzi do utrwalenia niewłaściwych reakcji na pewne bodźce (np. przebywanie w pustym mieszkaniu), które u pozostałych psów nie powodują nadmiernie objawiającego się stresu. Problem najczęściej jest dosyć złożony i nie da mu się zaradzić jedną prostą radą. W takiej sytuacji mamy do czynienia z koniecznością zadbania - oprócz naszego komfortu - o zdrowie suczki (w tym zdrowie psychiczne). Nieobecność właściciela może wywoływać u psa poczucie opuszczenia, strach przed odrzuceniem i związany z tym bardzo silny stres, objawiający się w tym wypadku gryzieniem i niszczeniem rzeczy. W takim przypadku konieczna jest cierpliwa praca nad psem. Można spróbować zrobić to samodzielnie po zapoznaniu się z odpowiednią literaturą (na rynku jest wiele dostępnych książek na temat wychowania psów i zaburzeń zachowania) lub poszukać pomocy u behawiorysty/zoopsychologa. Specjalista po zanalizowaniu historii psa i obserwacji zachowania, będzie mógł udzielić odpowiednich i konkretnych wskazówek co do dalszego postępowania. Efekty zwykle nie pojawiają się od razu, trzeba więc uzbroić się w cierpliwość. Wytrwałość w konsekwentnym postępowaniu daje za to dużą szansę na nagrodę w postaci szczęśliwego, niezestresowanego (i nie niszczącego otoczenia) psa. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii