Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii mój kot ma problem z trzustką test LIPA 100-1400 przekroczona norma- 2120

Forum

mój kot ma problem z trzustką test LIPA 100-1400 przekroczona norma- 2120

Witam serdecznie Test LIPA norma 100-1400 a mój kociak ma 2120 :( czyli problem z trzustką. Test WBC norma od 5.50 - 19.50 a mój kociak ma na granicy 5.44 poza tym ma uporczywe swędzenie skóry, dostał Depedin i Betamox, jeden dzień głodówki i od jutra karmę dla alergików.. Jednak mając już doświadczenia przykre z różną diagnostyką u weterynarzy zastanawiam się czy to prawidłowe leczenie, bo wydaje mi się, że trzeba by się skupić na karmie dla kotków z problemem trzustki, a alergia to już drugoplanowa rzecz.. Sama nie wiem:( Mój kocurek ma 5 lat , jest po kastracji, ma komplet szczenień, jest systematycznie odrobaczany, a w 2008 r miał robione kontrolne badania i nic mi nie powiedzieli żeby było coś nie tak ale gdy teraz patrzę na te wyniki to też widzę coś co sie nazywa MUSCLE i tam LDH granica <260 a on miał wtedy 1248 więc już nic nie rozumiem, miał też hemoglobinę na górnej granicy. Kociak nie ma ani wymiotów,ani biegunki, waży 5 kg choć kiedyś wydawał mi się większy.. Wciąż uporczywe swędzenie skóry, sierść spłowiała, przerzedzona, energiczny, a teraz biega po mieszkaniu i miauczy żałośnie próbując się włamać do pudełka z karmą - ma wilczy apetyt! Strasznie się o niego martwię. Nie wiem czy Betamox może pomóc a karma którą mi zalecono- Royal Hypoalergenick ma większą zawartość tłuszczu niż karma którą dotychczas jadł - Royal Urinary. Dotychczas jadł też oprócz suchej karmy royal, purina dla kastratów również czasem tuńczyka z puszki w sosie własnym, surowego i gotowanego kurczaka, saszetki whiskasa, niedawno przeczytałam , że nie wolno podawać wieprzowiny kotom, a kiedyś dostawał (bardzo rzadko ale jednak) trochę schabu surowego:( Teraz wiem, że to niebezpieczne. Wyczytałam, że dobrą karmą w przypadkach z problemami trzustki jest Hills i/d . Nie wiem jednak co zastosować, nie jestem lekarzem weterynarii:( Bardzo proszę o pomoc i może wskazanie dobrej lecznicy z okolic Katowic, Bielska lub Krakowa..?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-07

Dzień dobry. Czy mówimy o oznaczeniu poziomu lipazy w surowicy czy o teście PLI? Czy u kota został wykonany pełny profil biochemiczny? (jeśli tak - prosiłbym o przytoczenie wyników, podobnie morfologii).

73120113866kasia
Dzień dobry
Ręce mi już opadają. Po co ja to piszę skoro nawet tego lekarz nie przeczytał, albo przeczytał ale myślał o czymś innym i nie zapamiętał co czytał.. Przecież pisałam, że nie ma biegunki ani wymiotów. Zeskanuję wyniki badań i wrzucę tutaj ale już straciłam wiarę w cuda, że ktoś może się przyłożyć do tego tematu.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Tak, zgadza się, dlatego zweryfikowałem treść mojej odpowiedzi, zanim jeszcze dodała Pani swój kolejny post. Czekamy na wyniki wykonanych badań.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii