Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2011-08-23
Dzień dobry.
Krople z desmopresyną można podawać u psów do worka spojówkowego. Prepat jest też dostępny w formie doustnej (tabletki) jednak ze względu na niską wchłanialność leku, jego skuteczność u zwierząt jest bardzo różna. Moczówka prosta jest bardzo rzadką chorobą, stąd też nie mając takiego przypadku w swojej praktyce, opieram się na informachach opisanych w literaturze. Zmianę drogi podaży leku warto (i oczywiście należy) omówić wspólnie z lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam. |
studentka |
Data dodania: 2011-08-24
Panie Doktorze,
dziękuję za odpowiedż. Pies boi się tego dżwięku i strumienia leku. Posłusznie siada, ale denerwuje się i wyrywa. Widzę, że to dla niego duży stres, a będzie musiał dostawać ten lek już stale. Myślę, że krole do oczu byłyby jeszcze bardziej dokuczliwe. W tabletkach jest zbyt duża dawka leku, bo co najmniej 60mcg, a nasz pies zareagował na dwie dawki po 10mcg. Podajemy mu lek dopiero od tygodnia. Weterynarz, który go leczy wyjechał właśnie na urlop i nie miałam się kogo poradzić. |
Data dodania: 2011-08-25
Jeśli pies reaguje na tak niskie dawki leku, to faktycznie ci ężko byłoby dobrać odpowiednią dawkę doustną przy obecnie dostępnych preparatach.
O możliowść zmiany opakowania (przełożenia roztworu) z aerozolu do butelki z kroplomierzem można spróbować zapytać w aptece. W takiej formie lek podawany do worka spojówkowego nie powinien nastręczać problemów. |
studentka |
Data dodania: 2011-08-26
Podsunął mi Pan pewną myśl.
Ponieważ nie jest to aerozol sensu stricte, a jedynie rozpylacz z rurką, nakręcenie na tę buteleczkę, w aptece kroplomierza nie stanowi problemu. Mogłabym psu zakraplać lek do jedzenia. 1ml roztworu zawiera 0,1mg leku, ja podaję psu 1dawkę co stanowi 0,01mg czyli muszę mu dać 0,1ml leku. Ponieważ jest to roztwór wodny to jedna kropla ma 0,05ml, muszę więc podawać mu dwie krople. Jest tylko jedno pytanie, czy ta substancja podana doustnie, połknięta będzie się wchłaniała. Tabletki znajdujące się w sprzedaży są to leki podjęzykowe, czyli wchłaniające się ze śluzówki jamy ustnej. Dzwoniłam do producenta leku z tym pytaniem, ale niestety przedstawiciel medyczny zajmujący się tym lekiem jest ciągle nieobecny. Jeśli producent nie wypowie się zdecydowanie negatywnie, wypróbuję na moim psie podanie doustne i zobaczę czy lek działa czy nie. Pozwolę sobie za jakiś czas napisać na temat rezultatów takiego leczenia. |
studentka |
Data dodania: 2011-08-27
Już wiem jak to jest z tym Minirinem.
Lek dobrze się wchłania ze śluzówek (nosa, jamy ustnej). I tak podany ma dużą biodostępność, bo wchłania się bezpośrednio do krwi. Wystarczy więc podać małą dawkę, aby wywierała działanie. Połknięty może ulec rozkładowi w przewodzie pokarmowym. Trudno przewidzieć jaką dawkę należałoby podać. Na pewno wielokrotnie większą niż donosowo. Jedynie co to można zmienić aerozol na krople do nosa, nakręcając na butelkę zakraplacz zamiast rozpylacza. Tabletki tego leku są to "listki", które rozpuszczają się i wchłaniają z jamy ustnej. |
Data dodania: 2011-08-27
Wszystko to zgadza się z tym, co napisałem na początku ;)
dlatego właśnie spojówka jest wymieniania jako droga podania leku z wyboru. Oczywiście proszę dać znać jakie rezutlaty przyniesie leczenie, czekamy na informacje. Pozdrawiam. |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |