Forum
Miękka gula na boku u kotka
Witam! mam 3-letniego kotka, do tej pory nie miał zadnych problemów zdrowotnych, jak miał pół roku został wykastrowany, jest kotkiem wychodzącym, noce spędza poza domem.
Wczoraj zauważyłam po prawej stronie grzbietu, mniej więcej nad łapą sporą gulę, jest miękka, jakby wypełniona jakimś płynem, chyba go nie boli, bo nie złości się jak dotykam i śpi na prawym boku... Kilka lat temu miałam kota, który miał coś podobnego, w tym się robiły dziury, to się odnawiało, w końcu kotek zmarł... Mam nadzieję, że to nie jest to samo, ciekawa jestem co to może być, skąd się wzięlo i czy jest groźne? Z góry dziękuję za odpowiedź
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2013-02-14
Nie podejmuję się oceniać czy jest to groźne. Diagnostyka różnicowa powinna obejmować wykluczenie ropnia, krwiaka oraz guza nowotworowego. Po badaniu klinicznym najlepiej wykonać nakłucie i ocenić charakter płynu, jaki znajduje się w środku. Dalsze leczenie i postępowanie zależne jest od wyników tego badania. W przypadku braku rozpoznania na tym etapie diagnostyki należy posiłkować się biopsją. Rokowanie w przypadku ropnia lub krwiaka jest dobre, jeśli jest to guz nowotworowy to rokowanie zależy od jego charakteru.
|