Forum
mętne oczy kota, chory kotek
Witam serdecznie, mam problem z moim trzy letnim kocurem. Był wykastrowany rok temu w czerwcu. Od 3 dni zauważyłam na obydwu oczach mętne - jakby plamki, takie zamglone przezroczyste, nic więcej, żadnego sączenia się, zaczerwienienia, tylko te zamglenie. Nie wiem co jest tego przyczyną i bardzo się martwię, bo nie wiem co się dzieje i czy to mojego kotka nie boli. Wiem, że najlepiej przyjść na wizytę do gabinetu, jednak mój Guciu jest nie wychodzącym kotem i każde takie wyjście to wielki stres dla niego. Bardzo prosiłabym o jakąś poradę, co to może być, czemu tak się dzieje i czy mogę jakoś temu zaradzić? Kot jest bardzo dobrze odżywiony, to typowy pręgowany dachowiec, waży 7,5kg, wygląda dosyć masywnie, a nawet grubo. Karmię go suchą karma whiskas albo kitekat, do picia zawsze ma świeżą wodę, dostaje czasem mleko. Jakiś czas temu totalnie zbrzydły mu wszelkie saszetki i jedzenie z puszek, w tej chwili w zamian za nie je podroby, serca, wątróbkę lub żołądki, czasem jakąś szynkę. Stał się bardzo wybredny, jednak nie chudnie. Bardzo proszę o szybką odpowiedź, Aleksandra Nowakowska.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2012-03-16
Witam, u trzyletniego kota jest trochę za wcześnie na zmiany związane ze starzeniem (opisane zmętnienie w oczach) dlatego należy wziąć pod uwagę infekcje. Co do pogorszenia się apetytu, to jest to objaw bardzo niespecyficzny i jeśli ten stan nie będzie się poprawiał na przestrzeni miesiąca to wizyta w gabinecie niestety będzie konieczna aby przeprowadzić badanie kliniczne oraz badania dodatkowe takie jak np. badanie krwi. Jeśli kot bardzo się stresuje wyjściem, można poprosić o wizytę domową. pozdrawiam.
|