Forum
Mam bardzo starego i chorego psa, jak go wzmocnić.
Witam tak jak w temacie mój pies ma 17 lat, 4 miesiace temu wyskoczył mu na pysku nowotwor, bardzo zle to wyglada spuchla mu cala warga, a rak wystaje ponad linie nosa. Pies je regularnie, ma apetyt, jednak jest bardzo słaby i chudy do tego stopnia ze sie wywraca, wydaje mi sie rowniez ze boli go cale cialo bo zadko sie kladzie i "wisi na nogach" nawet kilka godzin w jednym miejscu. W nocy takze ma problemy z zasnieciem i wyje, wydaje mi się ze z bolu, obserwowalem go i wydaje mi sie ze ma problemy z wyproznianiem i to go wlasnie boli. Dawalem mu czasem tabletki przeciw bolowe i antybiotyk na stany zapalne, jednak chyba mu to nie pomaga. Idac do weterynarza zapewne uslyszae werdykt o uspieniu, ale moze jest jakis sposob zeby pomoc mojemu psu. ?
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2011-09-23
Bez odpowiednich badań trudno rokować co do czasu przeżycia w chorobie nowotworowej. Podstawowym badaniem byłoby, oprócz podstawowego badania krwi i biopsji guza, RTG klatki piersiowej. Dobrze byłoby także wykonać usg jamy brzusznej. Nie każdego psa z chorobą nowotworową trzeba od razu usypiać. Są ośrodki w Polsce, które rutynowo stosują leczenie cytostatykami. Dzięki temu można przedłużyć życie w względnym zdrowiu nawet o kilkanaście miesięcy.
|