Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Mały uciekinier

Forum

Mały uciekinier

Witam, co mam zrobić gdy moja papuga cały czas ucieka albo jak ostatnio utknęła w kratach klatki. Dlaczego cały czas ucieka??? Warto dodać że kilka dni temu znalazłam ją na parkingu i przygarnęłam. Może mi pan/pani powiedzieć jak się określa wiek papugi.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-07-19
Precyzyjnie nie da się określić wieku papużki, ptaki te są dość długowieczne, małe dożywają 14 lat, większe kilkudziesięciu. Po stanie woskówki (narośl z nozdrzami nad dziobem) i po stanie nóżek, szybkości rośnięcia pazurów i dzioba szacuje się wiek tych ptaków. Jeśli papuga miała przykre, stresujące przeżycia, okres adaptacji w nowym miejscu będzie dość długi, niekiedy ptak będzie okazywał swój stres i lęki. Być może odfrunął za daleko od swojego dawnego domu, po drodze wymknął się wróblom (dzikie ptaki miejskie potrafią zadziobać kolorowego odmieńca) i teraz jest zamkniety w klatce a latał dość swobodnie, więc chce dalej fruwać i uciekać. Z czasem to powinno się zmienić i powoli przywyknie, także do nowego opiekuna. Im starszy ptak tym gorzej znosi nowe sytuacje i zmianę miejsca pobytu. Na ten czas nie powinno się zasłaniać klatki ani wypuszczać ptaka na polatanie po domu. Umieścić zwierzątko w zacisznym miejscu z dala od hałasujących sprzętów, biegających zwierząt i domowników; ptak musi jednak ze swojej klatki widzieć co dzieje się dookoła, przyzwyczajać się do ludzi i otoczenia. Jak najmniej należy go wizytować, dopóki sam nie da znać, że chce naszego towarzystwa - będzie wspinał się po prętach klatki, zaczepiał nowego opiekuna. Wówczas nadejdzie czas na zawarcie przyjaźni. Na to wszystko potrzeba jednak trochę czasu i spokoju. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii