Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Mały kot

Forum

Mały kot

Witam. Mój mały kot, który ma ok. 4 tygodni, ma chore prawe oko. Dwa dni temu zauważyłam że oko jest czerwone i załzawione. Dziś, ok 12:00 poszłam sprawdzić jak to wygląda, i zobaczyłam, że oko jest zaklejone, ma ropę, a kot jest slaby i wyczerpany. Co mam robić? Proszę o jak najszybszą odpowiedź. P.s W domu mam jakieś krople do oczu i maść, ale nie wiem czy mogę dać to kotu. Dziękuję:) 30.09.2012r. aha, płeć: kotka, rasa- kot domowy:)

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-10-01
Opisanych objawów nie należy lekceważyć, w tym wieku każda infekcja może przebiegać ciężko i jest bezpośrednim zagrożeniem dla życia. Kot powinien dostać antybiotyk, należy rozważyć min. trzy tygodnie takiej kuracji, dobrze jest wykonać badanie krwi oraz rtg klatki piersiowej. Ropne zapalenie spojówek należy leczyć antybiotykiem podawanym miejscowo w kroplach, należy pamiętać o min. sześciokrotnym podawaniu leku w ciągu dnia. Poza tym podczas osłabienia dobrze byłoby zastosować leczenie wzmacniające choćby pod postacią kroplówek podskórnych, lecz wydaje się, że podanie płynów dożylnie byłoby w tym przypadku najwłaściwszą formą podania. Ważnym elementem kuracji jest zastosowanie leków przeciwbólowych/ przeciwgorączkowych.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii