Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii małe króliki

Forum

małe króliki

Ostatnio urodziły się mi króliki rasy baranek. Niestety wszystkie już zdechły zdziwiłam się bo ten ostatni który został był dość żywy i silny ale po kilku godzinach gdy sprawdziłam co u królików leżał martwy w koncie klatki. Nie wiem co się stało ostatnim razem jak były małe wszystkie razem były w gnieździe, teraz leżały w różnych częściach klatki niektóre były w gnieździe . Nie wiem co się im stało czy możecie mi powiedzieć czym to było spowodowane: czy wychłodzeniem, jakąś chorobą, czy im matka jeść nie dała z góry dziękuje za odpowiedź

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-02-07

Czasem gdy matka czuje zagrożenie może zagryźć maluchy. Bywa też, że pierwsza ciąża jest zbyt dużym wyzwaniem dla samicy i młode umierają z powodu zbyt małego doświadczenia.
Nie podaje pani w jakim wieku doszło do śmierci miotu, to ważna wskazówka. Proszę napisać kiedy to się stało.
Natalia456781112
Data dodania: 2011-02-07
pierwsze zdceło po kilku godzinach reszta na drugi dzień po narodzinach. Maluchy nie były pogryzione( nie maiły żadnych ran), i to nie była pierwsza ciąża( pierwszy raz zajmowała się nimi, teraz były rozrzucone po całej klatce)
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-02-08
Tak małe króliki nie mogą samodzielnie się poruszać po klatce. Skoro zostały rozrzucone dokonała tego matka. Prawdopodobnie jako efekt zdenerwowania lub stresu. Jak napisałem wcześniej takie zachowanie może się zdarzać. Przy następnej ciąży proszę o pozostawienie królicy w spokoju. Oprócz podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, karmienia nie należy ją wyjmować z klatki, a tym bardziej wkładać reki do gniazda i obserwować jak przebiega rozwój osesków.
Natalia456781112
Data dodania: 2011-02-10
dziękuje bardzo za odpowiedź

Powrót do tematów | Powrót do kategorii