Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Łysienie u psa

Forum

Łysienie u psa

Dzień dobry ! Mam na imię Eliza. Mam psa , który wabi się Odi.Martwię się ostatnio o niego , ponieważ zauważyłam , że na szyi trochę łysieje.Pojawiają się tam też małe włoski.W tułowiu również schodzi mu trochę sierść ( jest krótsza) po obu bokach.Proszę bardzo o radę ! Czy mam się o co martwić ?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-03-22
Dzień dobry. W jakim wieku jest pies? Czy zmianom towarzyszy świąd?
Eliza
Data dodania: 2012-03-23
Nie ma świądu , a ma lat 4 .
Data dodania: 2012-03-24
Od kiedy wystepuje nasilona utrata włosa, czy takie problemy zdarzały się już wcześniej?
Eliza
Data dodania: 2012-03-24
To nie jest duzy plac pez siersci.Jest on malutki i wystepuja na nim kepka wlosow.Nigdy tak chyba nie mial.
Data dodania: 2012-03-29

Jeśli utracie włosa nie towarzyszy świąd ani inne zmiany skórne, na razie można pozostać przy obserwacji. Jeśli jednak problem by nie ustępował lub zaczął się nasilać, wtedy konieczna będzie wizyta w gabinecie weterynaryjnym. Po ocenie ogólnej stanu zdrowia psa, analizie żywienia, środowiska, itd., zwykle wykonuje się badania dodatkowe (mikroskopowe badanie włosa, zeskrobiny i inne badania w kierunku zaburzeń dermatologicznych). Od wyników tych badań zależy dalsze postępowanie.

Eliza
Data dodania: 2012-03-29
Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie.Bardzo jest ważna dla mnie opinia Pana.Napewno , gdy będzie gorzej to postaram się namówić rodziców na wizytę z Odim u weterynarza (z trudem postaram się).
Dziękuję za odpowiedzi.Obok niech Pan spojrzy - to mój Odiś :)

Załączniki:

Powrót do tematów | Powrót do kategorii