Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Łysienie plackowate u szczeniaka

Forum

Łysienie plackowate u szczeniaka

Witam ! Mam 8 mies.chihuahua. Od małego karmiony był RC dla juniorów chihuahua. Zauważyłam, że na głowie po lewej stronie ma mocno przerzedzoną sierść. Skóra w tym miejscu nie jest zaczerwieniona i nie ma żadnych krostek. Od tygodnia zmieniłam karmę na acane puppy small breed . Oprócz tego dostaje surowe jabłko, gotowaną -bez soli- marchew, pietruszkę i seler - nie codziennie oraz britt suszone paluszki z kaczki i RC educ jako przekąski. Co może być powodem wypadania sierści , która jest lśniąca i nie wypada w innych miejscach ? Jakie składniki są najczęściej alergenne i ile czasu potrzeba, żeby zauważyć odrastanie włosów ?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-03-11
Dzień dobry. Najlepiej byłoby się z psiakiem pokazać w gabinecie weterynaryjnym. Lekarz uzupełni wywiad i oceni dokładnie stan skóry. Na tej podstawie będzie mógł stwierdzić, czy potrzebne są badania dodatkowe w kierunku zaburzeń dermatologicznych. Zmiany skórne nie wynikają jedynie z przyczyn/problemów pokarmowych. Alergenami pokarmowymi najczęściej są różne rodzaje białek, każdy organizm może być uczulony na inne. Zmiany skórne cofają się powoli, czas liczymy zwykle w tygodniach (czasem w miesiącach zależnie od rodzaju i nasilenia problemu).

Powrót do tematów | Powrót do kategorii