Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii łysienie kota

Forum

łysienie kota

Witam mam kota w wieku 4-5 lat jest po kastracji do tej pory wszystko było w porzadku od wakacji kot mi łysieje byłam juz z tym u weterynarza raz dostał serie zastrzyków (2 zastrzyki) na rezultat kazali poczekać ale lepiej nie było wiec poszłam drugi raz znów była seria(3 zastrzyki) i czekanie i rezultatów nie widać wrecz przeciwnie jest gorzej Wiem tylko tyle ze nie jest to zaraźliwe bo mam jeszcze kotke i nic jej nie jest

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-11-06
Witam.
Niestety w Pani pytaniu jest zbyt mało informacji. Musimy wiedzieć jakie to były zastrzyki i czy było przeprowadzone badanie kliniczne podstawowe i dodatkowe ( test bibułowy, zeskrobina, wymaz, badanie krwi)? Czy łysieniu towarzyszy świąd, w jakich miejscach są wyłysienia? Czym kot jest karmiony, czy skóra jest zmieniona (zaczerwienia, krosty itp.), czy kot jest wychodzący, kiedy był odrobaczany?
madziasia
Data dodania: 2011-11-07
4eb837464765f.jpg
łapka
4eb837474f83c.jpg
brzuszek
Witam ponownie! Dziekuje za szybką odpowiedź! Zastrzyki to chyba dexamet, nie wiem dokladnie, bo nie mogę odczytać ,nie robiono żadnych badań, nawet podstawowych, nie wiem czy swędzi kacpra, liże to tak samo jak liże się cały, wyłysienia są przewaznie na łapkach i całym brzuszku. Kot jest domowy, nie wychodzi,  kupowałam suche purine hairbal, urinary i dla kotow wysterylizowanych. W sierpniu kupiłam whiskas sterile, ten nowy. W październiku odstawilam go i dalej je purine, teraz różną byle nie z drobiem, bo ktoś powiedział że może mieć uczulenie na kurczaka, kacperek pije mleko kocie whiskas lub do kawy zagęszczane, zjada surowe jajko, staram sie raz w tygodniu lub raz na 2 tygodnie. Wczesniej jadł jeszcze pierś z kurczaka surową, ale teraz nie dostaje. Ogólnie zachowuje się normalnie broi, bawi się i podgryza i zaczepia drugiego kota w sumie normalnie tylko tyle że lysieje dołączam zdjęcia.
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-11-07
W przypadku kota dorosłego poza oczywiście badaniem klinicznym w gabinecie, wskazane jest badanie krwi ( morfologia, biochemia), badanie moczu.Na zdjęciach nie widać żadnych wykwitów skórnych ( krosty, pęcherze itp). Warto jednak wykonać zeskrobinę, by wykluczyć pasożyty zewnętrzne. Zeskrobinę można wysłać do laboratorium w kierunku mykologicznym (potwirdzić/wykluczyć grzybicę). W gabinecie natomiast używa się lampy Wooda, która może wykryć obecnośc grzyba Microsporum canis( silna fluoryzacja).
Jeśli chodzi o alergię, powinna być zastosowana karma dla alergików przez minimum 8 tygodni, bez mleka i innych karm. Pisze Pani o karmie Urinary, czy były problemy z kryształami w moczu? Tę karmę stosuje się, gdy taki problem wystąpi. Aby uniknąć wytrącania się kryształów wskazana jaest karma dla kastratów. MOże mieć to związek z łysieniem, miejsce na brzuchu może być lizane jako oznaka bólu. Czy kot ma problemy z oddawaniem moczu( częste sikanie, z krwią, z wokalizacją podczas mikcji)? Jeśli tak, to należy również oddać mocz do badania.
Jeśli badania, które wymieniłam (ogólnie dostępne) nic nie wykażą, można pokusić się o dalsze badanie krwi- np. kontrola hormonów tarczycy.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii