Proszę pieska odrobaczyć, tydzień po odrobaczeniu trójskładnikowym preparatem warto wykonać badanie krwi (morfologia i biochemia) oraz badanie kału. Proponuję także zrezygnować z kurczaka i marchewki - mięso kurcząt ze sklepu nie jest wcale cudem dietetycznym, marchew rozluźnia stolce. Jeśli nie można karmić dobrym gotowym jedzeniem dla małych ras, warto przestawić się na mięso wołowe, cielęce, indycze i różnorodne warzywa. Wiele małych psów cierpi na przebiałczenie. Zasada dietetyczna jest taka - im większy pies, tym dostaje więcej białka. U małych ras - jamnik, pekińczyk, shih tzu czy york w diecie powinno być mało białka a więcej tłuszczu; na 2/3 warzyw i ryżu czy kaszy przypada nie więcej jak 1/3 mięsa. Rygorystyczni właściciele małych ras zmniejszają zawartość mięsa w karmie nawet do 1/4. Natomiast duże psy jadają mięso w odwrotnej proporcji (o ile nie są starsze czy schorowane). Białko to czysta energia, mały pies jej tyle nie potrzebuje, więc białko odkłada się w tłuszcz, rozpad nadmiaru białek truje organizm, który nie radzi sobie z nadmiarem toksyn. Początkowo przebiałczenia nie widać, z czasem powoduje poważne schorzenia i niekiedy konieczność trzymania diety wątrobowej, czy nerkowej do końca życia psa.