Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii łupież u psa

Forum

łupież u psa

mam 10 miesięczną labradorkę która od jakiegoś czasu ma łupież , polecono mi żebym wykąpała ja w nizoralu i wydawało mi się, że chyba jej pomoże ale jednak nie pomogło, co mogę zrobić aby zlikwidować ten łupież moją suczkę to swędzi bo się drapie i wydaje mi się ,ze chyba za bardzo linieje wszyscy mówią,ze to normalne ile gubi sierści bo są upały. jest też jedna sprawa wydaje mi się ze komary lub jakieś muszki ją pogryzły bo na brzuszku ma takie strupki czy może to jest coś innego. proszę o szybką odpowiedz. pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2010-08-08
Witam
Łupeż i świąd mogą wynikać z nieodpowiedniej diety, zbyt ubogiej w witaminy i mikroelementy szczególnie ważne dla młodego rozwijającego się psa. równie ważny jest też odpowiedni poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych(NKT). Ich niedobór może powodować, że skóra jest zbyt sucha, mało elastyczna, sierść słabo osadzona, łatwiej wypada. Może to dawać objawy łupieżu suchego,świądu i nadmiernego wypadania sierści.
Przyczyną może też być np. alergia i inne rzeczy ale zacząłbym od podawania preparatów witaminowych z NKT i oceniał stan sierści po ok 2-3 tyg.Po Dermafit dog może szybciej. Potem szukał innej przyczyny.
Co do strupków na brzuszku przyczyną mogą być komary, meszki a czasami spacer po wysoko i zbyt późno ściętej trawie, kiedy to twarde łodygi kłują brzuch i powodują podrażnienie. Jeśli pies się po tym później poliże, może wprowadzić bakterie i spowodować zakażenie.Najlepiej aby obejrzał to lekwet, ew pobrał wymaz i zastosował kurację antybiotykiem.
Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii