Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii łupież u młodej labradorki

Forum

łupież u młodej labradorki

mam 10 miesięczną labradorkę która od jakiegoś czasu ma łupież , polecono mi żebym wykąpała ja w nizoralu i wydawało mi się, że chyba jej pomoże ale jednak nie pomogło, co mogę zrobić aby zlikwidować ten łupież moją suczkę to swędzi bo się drapie i wydaje mi się ,ze chyba za bardzo linieje wszyscy mówią,ze to normalne ile gubi sierści bo są upały. jest też jedna sprawa wydaje mi się ze komary lub jakieś muszki ją pogryzły bo na brzuszku ma takie strupki czy może to jest coś innego. proszę o szybką odpowiedz. pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2010-08-07
Dzień dobry
W czasie upałów wiele zwierząt, które przychodzą do mnie ma kłopoty z nadmiernym wypadaniem sierści. Nadmierny świąd może wynikać z obecności pasożytów zew., alergii, braku odpowiednich składników pokarmowych, ukąszeń owadów, infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Ważne jest by dawać psu odpowiednią dla niego dietę, należy unikać stosowania wielu diet na raz, wtedy trudno zorientować się jaki pokarm psu szkodzi. w przypadku łupieżu wskazany jest codzienny dodatek nienasyconych kwasów tłuszczowych, w postaci dobrego oleju roślinnego lub tranu. Alergię diagnozuje się dość trudno, ale wnikliwa obserwacja i rozpoznanie pewnych charakterystycznych objawów ułatwia rozpoznanie. Strupki mogą być pierwotnie wywołane przez owady, ale często u młodych psów są związane z niedojrzałością skóry. Należy wtedy utrzymywać skórę w czystości, wskazane są częste kąpiele w szamponie antyseptycznym, w cięższych przypadkach można miejscowo stosować maści z antybiotyku i substancje antybakteryjne. Niestety labradory to psy mające dość często kłopoty ze skórą, na pewno będzie łatwiej je opanować gdy diagnoza będzie właściwa.
pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii