Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Łupież u kotki

Forum

Łupież u kotki

Od niespełna dwóch lat mam kotkę, która trafiła do mnie mniej więcej w wieku dwóch lat, jest to kot po tzw. przejściach. Prawdopodobnie zgubiła się albo została wyrzucona. Jest po sterylizacji. Od paru miesięcy ma łupież, głównie widoczny na grzebiecie w okolicach ogona. Jest karmiona suchą karmą i mokrą, dostaje również kocie przysmaki na kłaczki i zęby. Początkowo myślałam, że łupież jest efektem suchego powietrza i wygrzewania się przy kaloryferze, ale teraz przez okres wiosny i lata kotka spędza bardzo dożo czasu na balkonie, a łupież niestety nadal się utrzymuje. Jak można się temu zaradzić. Kotce to nie przeszkadza, bo się nie drapie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-08-30
Witam. Kiedy ostatni raz była odrobaczana i kiedy miała profilaktykę przeciw pchłom? Jakie chrupki je najczęściej?
Bozena
Data dodania: 2012-08-30
Witam, kotka była odrobaczna nie całe dwa lata temu, niestety nie wiem czy była stosowana profilaktyka przeciw pchłom. Nie ma kontaktu z innymi zwierzakami, balkon, na którym spędza dużo czasu jest na pierwszym piętrze.
A chrupki, ktore bardzo chętnie zjada to najczęściej firmy whiskas Dentabits i Anti Hairball oraz Katzinis.
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2012-09-05
Witam.
Wymienione karmy nie należą do pełnowartościowych karm. Nalezy zadbać o to, bo kotka dostawała karmy z wyższej półki zbilansowane. O szczegóły( jaka dokładnie karme kupić)  proszę dowiedzieć się u swojego lekarza lub w sklepie zoologicznym. Na chwilę obecna poza zmianą karmy wskazana jest suplementacja diety preparatem zawierającym kwasy omega 3 i omega 6, biotynę oraz cynk. Pozdrawiam
Bozena
Data dodania: 2012-09-09
Dziękuję za wskazówki. Podstawową suchą karmą jaką dostaje kotka, to Purina lub Royal dla wysterylizowanych kotek. Wymienione przeze mnie chrupki to tylko dodatek na zsadzie przyjemności, postram się o zaproponowane suplementy diety. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii