Forum
Lepka slina u 10 letniej suczki
Witam, 3 tygodnie temu moja suczka miala operacje wyciecia macicy, poniewaz wdalo sie u niej ropomacicze. Zastanawiam sie teraz nad usunieciem u niej kamienia nazebnego poniewaz ma bardzo, bardzo przykry zapach z pyszczka. Moja pani weterynarz powiedziala mi ze to u niej jest koszt okolo 100 zl i ze bedzie musiala ja uspic. Czy jest jakis nny sposob na pozbycie sie niechcianego kamienia? Pies ma lat 10 wiec raczej nie dostaje juz kosci, przed zabiegiem wyciecia macicy duzo wymiotowala i czesto zolta wydzielina. Teraz juz jest raczej dobrze, ale niepokoi mnie tytulowa slina. Kiedy podciagne jej wargi widze ta sline, jest bardzo gesta, czasami jest jej malo, czasami wiecej, moja suczka jest czyscioszkiem i duzo sie myje sama a w tej sytuacji na ogonie czy innym miejscu w ktorym akurat sie lize zostaja lepkie, szczerze mowiac smierdzace plamy tej wlasnie sliny. Ropieja jej oczy, jak jest na podworku czesto zajada ziemie... Po nocy zdarza sie ze na dolnej szczece przy kacikach warg jest brudna tak jakos na brazowo. Nie zauwazylam u niej agresji, jest wesola jak zwykle, je i pije normalnie, duzo spi i uwielbia slonce. Czy ta slina to moze byc objaw poczatkow wscieklizny? Bardzo sie tego boje, wstyd sie przyznac ale nie jestem zbyt bogata osoba, moja mama zawsze sie nia zajmowala i teraz kiedy wyjechala za granice okazuje sie ze chyba jej nie dopilnowala, ja nawet nie wiem kiedy ostatnio byla szczepiona przeciwko wsciekliznie. Bardzo prosze o szybka odpowiedz.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2012-05-28
Witam, wszystkie objawy (po za oczami) wynikają prawdopodobnie z zapalenia dziąseł spowodowanego kamieniem nazębnym. Niestety nie ma innej możliwości pozbycia się problemu jak usunięcie kamienia w znieczuleniu. U psa w tym wieku, oraz świeżo po zabiegu doradzam zbadanie podstawowych parametrów krwi przed kolejnym znieczuleniem. Pozdrawiam.
|