Forum
Lenistwo mojej suni
Jestem właścicielką dwuletniej suni. Saba jest kundelkiem sięgającym do kolana. Waży 11 - 12kg. Jest bardzo leniwa. Cały dzień prawie przesypia. Bawi się w domu niewiele. Nawet jeżeli ją zachęcam do zabawy - ignoruje mnie po dłuższej chwili. Jeżeli chodzi o długośc spacerów, to bywa różnie. Pierwszy spacer jest z reguły krótki - trwa moze 5 min. Sunia sie wówczas jedynie załatwia. Następny (po godzinie. 14) trwa minimum 20 min. Kolejny (ok. 19) trwa moze 15 min. I ostatni, zwykle późnym wieczorem jest równie krótki, podobnie jak pierwszy spacer. Na dworzu sunia się jakby nieco ożywia, biega, szczeka, z niektórymi psami się bawi. Jednak zabawy nie trwają długo, bo sunia sie jakby wycofuje. Jest karmiona dwa razy dziennie - rano dostaje małą miskę suchej karmy Acana. Około godziny 18, czasami później dostaje miskę puszki Gran Carno firmy Animonda lub dostaje coś specjanlie dla niej ugotowanego (staram sie, aby posiłek przygotowywane przeze mnie nie zawierał zapychaczy). Nie powiem, zdarza się, ze sunia jest dodatkowo dokkarmiana np. smakołykami. Zależy mi na tym, aby Saba stała się aktywniejsza. Czy jej lenistwo i to ciągłe spanie jest spowodowane za dużą wagą? Prawdę mówiąc sunia wazy moze zawiele, ale nie jest przesadnie odtyła. Czy częstsze zaprasznie Saby do zabaw, dłużesz spacery sprawiłyby, że sunia stałaby się radosna, aktywniejsza itp. ? Bo zwykle dużo śpi i jest jakas taka smutna. Z góry bardzo dziękuję za pomoc ;)
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
|
Data dodania: 2012-02-19
Czy sunia zawsze była takim psem, czy to spowolnienie, lenistwo jest od niedawna? Warto zrobić EKG, badanie krwi z parametrami wątroby, nerek, poziom glukozy. Kiedy i czym była odrobaczana? Czy była chora w szczenięctwie lub później?
|