Forum
Leczenie nużycy
Witam, proszę o informację czy objawem ubocznym leczenia lekiem ivomec może być bardzo silny świąd skóry? Mój pies zachorował na nużycę rok temu, na początku dostawał antybiotyki na sączące się zmiany skórne. Mimo iż były wypisywane na podstawie antybiotykogramu, żaden nie pomógł. Zbadano zeskrobiny i wyszła nużyca. Dostawał advocate, kilka razy - bez efektów. Raczej stan się pogarszał, coraz większe obszary skóry były zainfekowane. Pies był jakiś taki bez siły ale nie miał świądu. Zapadła decyzja o ivomec'u ale przedtem, na szczęście weterynarz zrobił badanie poziomu hormonów tarczycy i wyszła duża niedoczynność. Dostał eltroxin i przy tym ivomec. Nagle pies odżył, znów pełen energii do życia. Rany pięknie się wygoiły, sierść odrosła. Byłoby cudnie gdyby nie to, że pojawił się świąd. Z początku myślałam, że powodem jest gojenie tych ran. Weterynarz nie zdecydował się na odstawienie ivomec twierdząc, że świąd wywołuje ciągle obecna nuzyca (jakieś pojedyńcze jej osobniki). A ja się zastanawiam czy czasem to wariackie swędzenie nie powoduje ivomec, bo wcześniej przy bardzo nasilonej nużycy, nigdy pies się nie drapał. Teraz tragedia, mało co śpi tylko albo się drapie albo gryzie. Dostaje ivomec co tydzień, w sumie już 11 zastrzyków. Pozdrawiam serdecznie i bardzo proszę o informację. Katarzyna
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
|
Data dodania: 2012-12-06
Witam.
Ivomec nie powinien powodować świądu. Często przy nasilonej nużycy, poza bakteriami infekcja jest powikłana grzybami. Należy to sprawdzić( zeskrobina, wymaz na mykologię) i dołączyć do antybiotyku maści/kremy na grzybicę. Pozdrawiam
|