Forum
Larwy much u psa
Witam. Mój pies to 11 letni owczarek belgijski, samiec. Od pewnego czasu cierpi, nie może poruszać tylnymi łapami. Dostawał odpowiednie lekarstwa, jednak nic nie pomogło. jest coraz gorzej. Psa zaczęły obsiadać muchy. W sierści jest mnóstwo larw tych much. Do tego ma ranę na ogonie. Nie wiem czy wygryzł sobie ją on sam, czy to muchy. Jednak nawet po wykąpaniu much jest pełno, pies się męczy, pewnie go gryzą a sam nie potrafi ich odgonić przez to, że nie może ruszać tylnymi łapami. Może zostało mu już niedużo czasu życia, ale nie chce żeby zdechł męcząc się przez muchy i ich larwy. Czy powinienem zgolić mu sierść? Jakie leki, preparaty powinny pomóc mu w takiej sytuacji? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2012-08-02
Rozumiem ze pies ma porażone kończyny miedniczne od dłuższego czasu. Stan taki rokuje bardzo źle. Rany prawdopodobnie robi sobie sam - tak zwierzęta reagują na brak czucia. Przed muchami można tylko ochronić rany dobrym opatrunkiem. Rany należy poddawać codziennej toalecie, oraz jeśli to konieczne podawać antybiotyk. Ogolenie sierści ułatwi utrzymanie ran w czystości. Psu należy uniemożliwić dalsze samookaleczanie przy pomocy kołnierza ochronnego. W opisanej sytuacji, jeśli wszystko dobrze zrozumiałem, radzę rozważyć eutanazję.
|