Forum
KWICZENIE KRÓLIKA A ZAPALENIE PĘCHERZA MOCZOWEGO
Witam.
Dzisiaj rano obudziło mnie głośne kwiczenie mojego królika.Był też osowiały,nie oddawał moczu,często się mył i do tego cały czas to przeraźliwe kwiczenie.Pojechałam z nim niezwłocznie do weterynarza.Lekarz bez zrobienia badań,ale po wyraźnych objawach podał mu zastrzyk w tym antybiotyk i lek przeciwbólowy kazał też podawać maluszkowi uro-sept zdrobniony do picia.
Stwierdził też,że prawdopodobnie jest to zapalenie pęcherza moczowego.Jutro i pojutrze mam przyjść na kolejną dawkę.Niestety nic nie powiedział.
Dlatego moje pytanie brzmi: czy królik jest w stanie wyjść z tego,od czego to zależy?(dodam,że uszatek ma 6 lat), co oznacza jego głośne(cały czas) kwiczenie? w jaki sposób mogę mu jeszcze pomóc? czy przez brak oddawania moczu królik może mieć teraz uszkodzone nerki?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, nie wiem zupełnie co mam robić.
Pozdrawiam,
Martyna
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2012-01-24
Wydawanie odgłosów wiąże się z dużym bólem. Jeśli mamy do czynienia z bezmoczem należy bezwzględnie rozpoznać jaka jest tego przyczyna. Najbardziej prawdopodobna to obecność kamieni moczowych, w pęcherzu lub nerkach, inną może być na przykład nowotwór, pęknięcie pęcherza moczowego czy ostra niewydolność nerek, ale te nie muszą wiązać się z dużym bólem. Tak czy owak namawiam do usg układu moczowego, może także pomóc rtg jamy brzusznej. Badanie należy wykonać bez zbytniego ociągania.
|