Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kulejący pies ,bez apetytu co to może być ?

Forum

Kulejący pies ,bez apetytu co to może być ?

Witam,mój pies Borys mający 8msc (mieszanka labradora) był bardzo aktywnym psem potrafił wszędzie wejść i wyjść ,trzy dni temu po wypuszczeniu rano na podwórko wrócił do domu po dłuzszej nieobecności (kilka godz.) ale nie był już taki jak zwykle brzuch miał wysadzony jak po przejedzeniu,i kulał na jedną tylnią nogę ,miał wstręt do jedzenia i szczerze nie wzięłabym tego pod uwagę ale dziś tj. trzeci dzień od tego incydentu pies nie chodzi już wcale na te tylnią nogę ,nie chce wchodzić do domu jakby się bał a jak wejdzie to leży,nie chce pić wody jedzenie też go zbytnio nie interesuję widać że schudł ,dziś mierzyłam mu temperaturę i miał 39,2 stopnie także myślę że za dużą jak na psa. Dodam że pies wygląda jakby miał przyspieszone tętno często zieje ,nie miał podawanych dotychczs żadnych leków,proszę o poradę co może być Boryskowi z góry dziękuję i pozdrawiam Martyna

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-12-29
Witam.
Podczas tak długiego spaceru mogło wydarzyć się wiele rzeczy. Pies mógł coś zjeść niewłaściwego, mógł się uderzyć, ktoś mógł go uderzyć. Przy tej temperaturze należy również wykluczyć zakażenie Babesia canis (zarażenie przez kleszcza). Aby to wykluczyć należy wykonać badanie krwi ( morfologia z rozmazem). Warto też wykonać oznaczenia biochemiczne z krwi w razie podejrzenia zatrucia. Jedno jest pewne, psa powinien zbadać lekarz weterynarii, oceni dokładnie stan bolesnej kończyny i na tej podstawie zleci dalsze badania. Jeśli po 3 dniach nie ma poprawy a wręcz przeciwnie, jest pogorszenie, to nie wolno dłużej czekać.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii