Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kulawizna, obrzek jader, problem z okiem

Forum

Kulawizna, obrzek jader, problem z okiem

Witam, Od około miesiaca moj piesek( husky) ma problemy ktore zaczely sie nastepujaco. - Na poczatku pojawila sie kulawizna( wrazenie dretnwiejacej lapy z brakiem czucia) prawej tylniej lapy oraz mala opuchlizna pod okiem : zrobione zostalo RTG kregoslupa oraz ogolne badanie gdzie weterynarz stwierdzil ze jest zapalenie bakteryjne tarczki miedzykregowej, bakteryjne zapalenie prostaty( powiekszona z torbielami- badanie USG) oraz jedno jadro( w badaniu USG potwierdzone zapaleie). Piesek zaczal brac dwa antybiotyki keflex oraz enroxil . Po okolo dwoch tygodniach jadro znacznie sie poniejszylo, piesek zaczal mniej kulec ale jeszcze nie do konca dobrze chodzic, opuchlizna z oka zeszla ( chyba przez antybiotyk) W celu calkowitego wyleczenia lekarz postanowil kontymuowac keflex, niestety choroba sie nawrocila gdzie tym razem uroslo grugie jadro ( poprzednie wrocilo do normalnych rozmiarow) ,kulawizna calkowicie nie minela a nawet troche sie pogorszyla, na drugim oku uwidocznila sie blona ( z infromachi jakie posiadam nazywa sie to cherry eye) Moje pytanie jest takie jak nalezy leczyc psa? Jeden weterynarz mowi ze nalezy kontynuowac antybiotykoterapie i wykonac posiew nasienia. Drugi sugeruje kastracje, gdzie jak stwierdzil zapalenia jader praktycznie nie da sie wyleczyc antybiotykoterpia. Po prostu nie wiem co robic... Prosze o porade

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-08-01
W jakim wieku jest pies?
Muszer135
Data dodania: 2011-08-02
8 lat
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-08-02

O ile nie ma bezpośrednich przeciwwskazań do operacji, np ropowica skóry moszny, to też proponowałbym kastrację. Po takim zabiegu będzie zmniejszać się także prostata, byc może także torbiele prostaty. Leczenie zachowawcze, bez zabiegu operacyjnego to trudniejsza droga i być może skazana na niepowodzenie, właśnie ze względu na problem z prostatą.
Co do oczu to nie mogę się wypowiedzieć bo opis jest tość lakoniczny. Cherry eye to po polsku wypadnięcie gruczołu łzowego trzeciej powieki. Wygląd jest dosyć typowy: w przyśrodkowym kącie oka jawi się przesunięty gruczoł, o srednicy od kilku mm do 1 cm, w zalezności od wielkości psa. Wyglądem przypomina wisienkę, barwy czerwono-różowej. Taką przypadłość należy bezwzględnie operować.
Lecz pański opis nie wskazuje na taką patogenezę. Może chodzi tu o pink eye, ogólny objaw zapalenia błony naczyniowej oka o nieustalonej etiologii. Nie wiem czy opisana błona to zmętnienie rogówki, tu także przyczyn takiego procesu może być kilka. potrzebuję więcej danych opisowych.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii