Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kulawizna i dziwny chód psa

Forum

Kulawizna i dziwny chód psa

Witam! Pies od jakiegoś czasu dziwnie chodzi- tj. zarzuca tyłkiem od lewej do prawej, czasami zdarza się, że kuleje na jedną z łapek, albo po długim leżeniu ma problem ze wstaniem.Suczka ma 8 lat i cierpi na nadwagę po sterylizacji z która zmagamy się już 2 lata. Weterynarz zalecił rtg kręgosłupa krew, próby wątrobowe, cholesterol i badanie na tarczyce, oraz usg tarczycy - wszystko wyszło dobrze bez żadnych zmian i odchyleń od normy. Lekarz podczas badania psu kręgosłupa stwierdził iż na pewno ma jakiś uraz w części kręgosłupa między łopatkami i części tylnej niedaleko ogona, badając kręgosłup nakuwając go wzdłuż długości- ale na RTG wyszło że nie ma żadnych zmian. Lekarz kazał wprowadzić na stałe leki przeciwzapalne i przeciwbólowe- gdzie ja mam dylemat,czy te leki dawać gdyż w badania rtg nic nie wyszlo, a boje sie ze jak będzie przyjmowala te leki to bedzie obciazona wątroba. Sugerwałam żeby lekarz dał jeszcze na rtg bioder i stawów- ale się nie zgodził. Nie wiem co robić w tej sytuacji.. prosze o porade i Panstwa punkt widzenia niniejszego przypadku, gdzie i tak z pewnością udam się na konsultacje do innego lekarza, pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2013-09-11
Na zdjęciu RTG nie da się uwidocznić wszystkich struktur tworzących kręgosłup. Kolejnym krokiem diagnostycznym powinien być rezonans magnetyczny tego odcinka w którym podejrzewany jest problem. Ponadto samo prawidłowe wykonanie zdjęcia oraz poprawna interpretacja obrazu wymaga dużych umiejętności od radiologa. Lekarz który zbadał ortopedycznie psa uważa że zdjęcie bioder jest zbędne - jeśli nie macie Państwo pewności co do profesjonalizmu lekarza to pójdźcie do innej lecznicy i poproście o zdjęcie bioder i konsultację w/s zdjęcia kręgosłupa.
Jeśli RTG kręgosłupa nic nie wykazuje bądź jest niejasne to albo trzeba diagnozować dalej (TK, MRI), albo zastosować się do zaleceń i podawać leki przeciwzapalne. Kontynuowanie diagnostyki pozwoli poznać przyczynę i następnie ją usunąć (chirurgicznie). Jeśli nie jesteście zdecydowani na zabieg chirurgiczny (kręgosłupy w Polsce operuje tylko kilku chirurgów) to poznacie tylko rokowanie, leczenie zachowawcze się nie zmieni.
Najgorszym wyjściem byłoby nie robienie nic. Pies ma nadwagę bo się mało rusza, mało się rusza bo boli, boli bo ma przeciążone stawy i kręgosłup, ma przeciążone stawy i kręgosłup bo ma nadwagę. koło się zamyka. Po lekach NLPZ pies będzie bardziej ruchliwy i łatwiej będzie zrzucić kilogramy, do tego odpowiednia dieta. Na 70-80% po odchudzeniu problemy same się skończą i leki będzie można odstawić.
sylaq
Witam! Dziękuję za informację
zwrotną. Wczoraj byliśmy u lekarza, po obejrzeniu zdjęć RTG
stwierdził iż jednak może bolesność w kregosłupie wynika z
otyłości psa, bo na zdjęciu nic nie widać. Lekarz nadal nie chce
dać na rtg bioder, stawów- twierdzi żeby nie szukać problemów i
odchudzić psa. Pies jest na diecie- je bardzo mało i jedzenie
praktycznie bez zbędnych tłuszczy. Problem jest ze spacerami - bo
pies nie chce chodzić, a nie chce na siłe jej ciągnąc bo boję
się że narobie jej wiecej bólu- i spracey to tylko praktycznie
załatwianie się i do domu. Lekarz przypisał na próbe SCANODYL-
poczytałam trochę na internecie o tym leku i postanowiłam iż
spróbuję podawać psu i zobaczę jak będzie się czuł. Lek mamy
podawać przez 7 dni a pożniej do kontroli. Jednakże po tym
tygodniu pójdę do kontroli ale do innego weterynarza, wezmę też
wyniki badań w celu poznania jego opinii. Pozolę sobiue umieścić
na niniejszym formum wyniki badan psa i zdjecia rtg i byłabym
wdzięczna również za Panswta opinie w tej sprawie. Pies ma 8 lat,
suczka po sterylizacji- po zabiegu zaczely sie problemy z wagą-pomimo
podawania karm specjalistycznych odchudzających z royala i acany.
Teraz psu gotuję sama bo po karmach miała straszne gazy i wydaje mi
sie że bolał ją brzuch. Pies waży 11 kg- powinien ok 7-8 kg, kundel, nalezy do mniejszych psów
Wczoraj doszło do sytuacji, gdzie pies nie mógł podnieść tylko i
zaczął saneczkować- poruszał się tylko na przednich łapkach,
kulawizna tylnych łap dalej wuystępuje. Lek podany przeze mnie
wcześniej podałam wczoraj na wieczór i dziś rano- cieżko
stwierdzić po tak krótkim czasie czy jest jakaś poprawa. 
Poniżej zamieszczam rtg kregosłupa i bardzo proszę o Pnastwa opinie. Wyniki z krwi zostały w klinice ale do konca tygodnia odbiore i postaram sie zamiescic również( ale proby watrobowe, trzustka ok, cukrzycy nie ma, usg tarczycy tez nie wykazało zadnych guzków, serce osłuchowo ok, dokładnie nie pamietam ale przepływ powietrza nie bardzo- ale że to u grubych psów normalne) pozdrawiam i czekam z niecierpliwościa na Panstwa opinie.
sylaq
ps. rezonansu dla zwierzat nie ma w moim miescie, dlatego jego wykonanie jezeli zachodziłaby taka koniecznosc może byc trudne do wykonania - chociaż będziemy sie starac jak trzeba byłoby...
sylaq
wyniki z badan krwi:
ALT-47 U/L
ALP -113 U/L
CHOL- 350  mg/dl
GLUC- 110 mg/dl
CREA - 0,67  mg/dl
FT4 - 1,24 mg/dl

pozdrawiam i czekam na informacje od Panstwa
sylaq
ponadto wydaje mi się, że tylne łapki psa zrobiły się chudsze i czasami łaki jej drżą jakby miała jakieś skurcze...
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2013-09-13
Na zdjęciach równiez nie widzę nic niepokojacego, jednak jak piasłem RTG nie jest badaniem doskonałum (nie ma takiego badania). Można rozszerzyć diagnostykę o MRI, biorąc pod uwagę symetryczne zaniki mięśni na kończynach miednicznych problem dotyczy kręgosłupa i wynik MRI zaspokoi ciekawość wszystkich oraz otworzy drogę do leczenia chirurgicznego o ile będzie ono mozliwe. Pamiętać należy że przyczyną tutaj na 90% jest otyłość i bez odchudzenia najlepszy chirurg nic nie poradzi.
sylaq
Data dodania: 2013-09-13
Rozumiem, dziekuje za informacje, w przyszłym tygodniu mamy jeszcze konsultację z profesorem, który ma specjalizacje z chirurgii i mam nadzieje że jego opinia w pełni uzupełni diagnoże i rozwieje wszelki wątpliwość, oraz wprowadzi odpowiednie leczenie. Psu kreatynina wyszła niska- co wg podanych informacji na internecie może być przyczyną diety/ głodówki co niejako wg mnie wsazywałonby na to że pies nie jest przekarmiany. Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii