Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii krwawienie z nosa u siedmioletniej suni

Forum

krwawienie z nosa u siedmioletniej suni

Witam! Mam 7 letnią sunię rasy mieszanej (bokser z owczarkiem niemieckim).Sunia od czerwca krwawi z nosa z lewej dziurki, oczywiście z przerwami oraz wydobywa się z niej żółta ropna wydzielina. Diagnozy lekarzy weterynarii są różne od zapalenia zatok do nowotworu, były też podejrzenia ciała obcego w jamie nosowej. Wyniki badań krwi i moczu nie wykazują większych anomali od normy. Leczenie wielokierunkowe nie przyniosło żadnych efektów a stan wciąż się pogarsza! Obecnie sunia nie chce już jeść i ma silny obrzęk lewego oka! Proszę o pomoc jakieś wskazówki co robić? Byłem już w trzech klinikach i kilku lekarzy i nikt nie potrafi pomóc! Błagam o pomoc przy ratowaniu mojej największej przyjaciólki! Dodam też że podawane były leki takie jak wyciąg z jadu pająka tarantuli leki na zwiększenie krzepliwości krwi pomocniczo cantitan witC oraz leki przeciwzapalne!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-11-06
Witam.
Czy były wykonane badania dodatkowe potwierdzające/wykluczające podejrzenia stanu zapalnego, ciała obcego, nowotworu? Mam na myśli RTG jamy nosowej i zatok przynosowych, tomografia komputerowa, czy wziernikowanie jamy nosowej?
Robson
Data dodania: 2011-11-07
Witam!Tak były robione dodatkowe badania RTG jamy nosowej (wykluczyły obecność ciała obcego) oraz morfologia badanie moczu i badanie biochemiczne wyniki ogólnie dobre nie wskazywały na obecność nowotworu! Z uwagi na techniczny barak możliwośći (lecznice nie posiadały odpowiedniego sprzętu) nie wykonano badania wziernikowego ani tomografii komputerowej. Jedynie badanie RTG 3D. Ogólnie diagnozy skłaniały się ku przewlekłemu zapaleniu zatok! Ostatni z odwiedzanych lekarzy, który stwierdził w początkowym etapie stan zapalny zatok wycofał się ze swojej pierwszej diagnozy na rzecz nowotworu i zalecił eutanazję!Nie wiem czy jest to trafna diagnoza gdyż nie zlecono żadnych dodatkowych badań!Dziękuję za odpowiedź i proszę o dalszą pomoc!
Pozdrawiam serdecznie!
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-11-07
Witam. Zgodzę się z Pana uwagą, że dopóki diagnoza nie zostanie postawiona, trudno podejmować decyzję o eutanazji. Proponuję znaleźć najbliższą lecznicą, gdzie można wykonać przynajmniej wziernikowanie. Podczas tego badania można pobrać wycinek do badania i na tej podstawie określić czy toczy się tam stan zapalny czy nowotworowy. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii