Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii królik miniaturka

Forum

królik miniaturka

Mój ponad 8-letni królik, ma ostatnio problemy z oczkami. Zauważyłam że strasznie zaczęły mu łzawić, dookoła oczu ma cały czas strasznie mokrą sierść. Nie ma nic nowego w jego klatce, natomiast niedawno się przeprowadziliśmy, jednak nie podejrzewam żeby to było przyczyną jego problemów. Oprócz tego nie ma żadnych nowych rzeczy w jego otoczeniu. Wyczytałam na forach, że dobrze działa esencja z herbaty, jednak obawiam się że przemywając mu oczka zabarwię mu futerko, którego potem nie będzie sobie mógł rzecz jasna wyczyścić (królik jest biały). Proszę o poradę czy muszę udać się do weterynarza, czy sprawa nie jest na tyle poważna i wystarczy jakiś preparat leczniczy.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-01-04
Jeżeli królik nie kicha, nie ma wypływu z nosa, a w jego otoczeniu nie ma intensywnych zapachów, to na początek można przemywać mu oczy 2-3 razy dziennie esencją białej lub zielonej herbaty; nie używać do naparu zapachowej czy ekspresowej, ale liściastej. Można też kupić w aptece do przemycia oczu sulfacetamid, albo w sklepie zoologicznym bezbarwny płyn do przemywania oczu, np. Optex. Jeśli po tygodniu przemywania problem nie ustąpi, trzeba będzie udać się do lekarza wet., ale uwzględniając 5-dniową przerwę w przemywaniu oczu, żeby można było ewentualnie pobrać wymaz na posiew bakteryjny.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii