Forum
Kotka sika do łóżka - pomocy!
Witam,
mam pytanie odnośnie mojej kotki, jest znajdą, ma około 2 lata i jest u mnie od 3 miesięcy. Jest odrobaczona, zdrowa, miała badania krwi i moczu. 1,5 miesiąca temu została wysterylizowana.Jest bardzo przyjazna, bardzo lubi kontakt z człowiekiem i wydaje mi się, że dobrze i szybko się zaaklimatyzowała w domu. Już dwa razy zdarzyło się, że nasikała mi do łóżka podczas gdy ja spałam, na kołdrę w moich nogach. Raz po zabawie, ona w nocy jest bardzo aktywna i lubi wskakiwać na mnie i uciekać, a raz tak prostu. Dodam, że kuweta była czysta, stała w tym samym miejscu, żwirek ten sam, który po paru próbach na początku zaakceptowała i chętnie się w nim załatwia. Proszę o pomoc i odpowiedź co może być tego przyczyną i jak można temu zaradzić? Czy może są jakieś bezpieczne preparaty odstraszające kota? bardzo proszę o pomoc.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
|
Data dodania: 2012-10-29
Sikanie do łóżka właściciela to przeważnie problem behawioralny - kot manifestuje niezgodę na traktowanie, nowy mebel, nowego lokatora czy inne zmiany otoczenia. Jeśli drogi moczowe są u kotki w porządku, trzeba dojść co kot oprotestowuje. I usunąć przyczynę konfliktu. Można także zniwelować kocie stresy za pomocą rozpylania preparatu Feliway. Jednak najlepiej znaleźć najpierw przyczynę kociej manifestacji. Stosowanie typowych odstraszaczy może przenieść sikanie w inne miejsce a nawet je nasilić, więc raczej proszę skupić się na dogadaniu z kotką. Pozdrawiam.
|