Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii kotka nie chce wcale jeść po usunięciu ropomacicza po narkozie

Forum

kotka nie chce wcale jeść po usunięciu ropomacicza po narkozie

Okazało się ,że moja kotka-3 lata miała straszne ropomacicze. Natychmiast miała zrobioną operację.Po zabiegu strasznie długo się budziła-ponad 12 godzin, już straciliśmy nadzieję, że z tego wyjdzie.Przez 2 dni nie chciała jeść-w drugim dniu po zabiegu delikatnie próbowaliśmy karmić na siłę, w 3 i 4 dniu zaczęła powoli jeść ten pokarm co zawsze, już zaczęliśmy się cieszyć, że będzie dobrze, w 5 dniu też jadła w nocy pierwszy raz zrobiła kupkę i od 6 dnia znów wcale nie je. Dosłownie omija miseczkę z daleka.Te stan trwa już 3 dzień.Podajemy na siłę co kilka godzin karmę mięsną dla kotów po operacjach z problemem anoreksji.Wcześniej-przed zabiegiem- moja kotka miała problemy zdrowotne-co ok.2 miesiące nie mogła oddać moczu-była leczona farmakologicznie-bez jednoznacznej diagnozy-czy to kamienie, czy nerki. Myślę, że może skoro macica była bardzo powiększona przez inwazję ropo, to może uciskała na pęcherz i stąd ten problem z moczem. Dziś walczę o jej życie, bo nie chce jeść po zabiegu już od 3 dni. Proszę o pomoc, jak spowodować żeby samodzielnie zaczęła jeść.Proszę o szybką odpowiedź, co mam robić, póki jeszcze na to czas. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-09-08
Dzień dobry.
Czy u kotki były wykonane badania dodatkowe - badanie krwi, moczu, USG?
ewelka.27
Data dodania: 2011-09-08
Miała robione USG rok temu i lekarz weterynarii nic niepokojącego nie widział.
Nie miała robionego ani badania krwi, ani badania moczu.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-09-09
Proponowałbym więc wykonanie badań dodatkowych - w pierwszej kolejności pełne badanie krwi (morfologia i biochemia), uzupełnione o badanie moczu, w związku z wcześniejszymi problemami z układem moczowym. Podczas ropomacicza może dochodzić do różnych powikłań, w tym do uszkodzenia narządów wewnętrznych. Może to powodować zły stan ogólny, brak apetytu, itd. Oprócz badania krwi można powtórzyć USG jamy brzusznej również w celu oceny narządów wewnątrznych. Po zloakalizowaniu żródła problemu lekarz będzie mógł wdrożyć odpowiednią terapię. Istotnie, w takich sytiacjach lepiej nie zwlekać.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii