Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii kotka i jej pierwsza rujka

Forum

kotka i jej pierwsza rujka

Witam moja kotka 6miesieczny dachowiec ma pierwszą rujke jak ją uspokoic zeby tak nie płakała zanim jej sie skonczy i ją wysterylizuje.i czy musi byc jakos specjalnie do sterylizacji przygotowana jaki to koszt bo mam ją od niedawna i jeszcze nie ma szczepien i ksiązeczki nie byłam z nią u weterynarza i z tego co wiem to była tylko odrobaczana zanim do mnie trafiła. Przyznam ze jest to moja pierwsza kotka w zyciu i nie wiem do konca jak postepowac dlatego prosze o odpowiedz i z góry ślicznie dziekuje

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2012-01-26
Witam.
Wskazane jest podanie tabletek hormonalnych przerywających i zapobiegających rujce. Kotka w wieku 6 miesięcy powinna być już dawno zaszczepiona przeciwko chorobom zakaźnym. W tej sytuacji, najlepiej wybrać się do lekarza weterynarii po tabletki na zahamowanie rujki, jak kotka się wyciszy odrobaczyć i koniecznie zaszczepić. Po upływie 2 tygodni od szczepienia można poddać ją zabiegowi owariohisterektomii ( usunięciu macicy i jajników). Koszt takiego zabiegu jest kwestią indywidualną każdego gabinetu/przychodni, zatem najlepiej dowiadywać się w miejscu planowanej operacji. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii