Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba |
Data dodania: 2012-01-09
Czy saszetki zawierały w składzie mięso wieprzowe? (od pewnego czasu diety zawierają to mięso) Proszę karmić tylko tymi karmami, które nie alergizują - np. sensitive, hipoallergenic. Czy były wykonane badania trzustki i wątroby?
Przydałoby się powtórzyć badania i przeanalizować wyniki. Czy kot był szczepiony na choroby zakaźne? Aby mówić o skutkach choroby, trzeba byłoby wiedzieć, jaka była przyczyna i ile czasu trwała terapia sterydem. Czy kał był badany na izospory i lamblie? Pozdrawiam. |
shila232 |
witam,pisze wiadomosc po rad drugi,wczesniejsza sie skasowala i byc moze byla bardziej precyzyjna...
w starej karmie royal INSTINCTIVE saszetki nie jest napisane jakiego rodzaju jest mieso,jest napisane ze to mix miesa i ryby. w tej chwili od paru dni karma znow jest inna. jest to karma veterinary formula club profile intestinal latwosc trawienna.zarowno saszetki jak i karma sucha.i tutaj w skladzie jest kurczak i wolowina.natomiast te karmy ktore nie alergizuja mozna stosowac przez 3-4 miesiace..no nic,nie ma sie co martwic na zapas. karme mieszam ze stara i dodaje wody bo kotek nadal odwodniony. od wczoraj zauwazylam ze oddaje mocz kilka razy dziennie i to bardzo duzo,juz nie wiem czy to przez te moje dodatki wody do karmy czy skutek uboczny sterydu. kortyzon pierwszy raz dostala w zeszly czwartek a nastepnie drugi raz w sobote..ten ostatni ma byc na 5 dni wiec kolejny zastrzyk czeka nas w srode wieczorem lub rano w czwartek.dzis podam jej rowniez ostatnia porcje antbiotyku po 10 dniach stosowania. kal nie byl badany pod tym katem badanie watroby tylko przez usg ktora wygladala wporzadku zdaniem lekarza. ale dziekuje,zapytam o te badania. kot mial wiele szczepien ale o te musze zapytac bo w ksiazeczce nie jest to napisane. |
Witam,
saszetka instinctive (czerwona), którą mam w ręku zawiera kolejno: mięso z kurczaka, mięso wieprzowe, łosoś, maka pszenna, białka ryżowe, sole mineralne, tauryna, witaminy. Dany typ karmy ma taki sam skład w każdym kraju, może się różnić opisem opakowania, w tym, niestety, precyzyjnością podanego składu surowców. BYĆ MOŻE nietolerancja wieprzowiny to dobry trop. Unikałbym wszelkich karm z napisem w składzie: mix mięsa, mix mięsa i ryby. Przy wrażliwym pokarmowo zwierzęciu jest to bardzo istotna informacja – jakie mięso jest składnikiem, czy nie ma białka sojowego w karmie. Są karmy (diety) dla zwierząt z alergią, które są przewidziane jako diety na całe życie, bezpieczne i kompletne pod względem składu. Zwiększone odawanie moczu zawsze ma miejsce podczas sterydoterapii. Krótkotrwała sterydoterapia i antybiotykoterapia w prawidłowych dawkach nie mają większych i długotrwałych skutków ubocznych. U tak młodego kota raczej nie ma się co spodziewać poważnych zmian watroby, które byłyby widoczne badaniem usg, zacząłbym jednak od badań krwi: próby watrobowe: ALAT, AspAT, GGT, trzustkowe: amylaza, lipaza. Nawet teraz, po tygodniu leczenia, warto by określić te parametry. Inne badania, w zależności od potrzeb, stanu pacjenta - to juz musi podjac decyzję lekarz, który prowadzi terapię. Pozdrawiam. |
shila232 |
Data dodania: 2012-01-14
dziekuje za rade,najprawdopodobniej bede musiala zmienic lekarza bo klinika z ktora mamy kontakt mowi mi co chwile co innego.nowa karma zostala zwrocona przez kotke zeszlej nocy..w skladzie saszetki sa ziemniaki "Yucca" i te ziemniaki sadze ze od kilku dni nie byly trawione w zoladku dlatego ze wymiotowala tylko nimi.
boje sie zmieniac karme po raz setny,lekarz tez mi tego wczoraj nie doradzil ale na moj instynkt chyba powinnam?moze hills hipoalergenic? czy zmieniajac karme musze ja znow mieszac z poprzednia? Wczoraj lekarz doradzil mi zmniejszenie ilosci karmy mokrej ze wzgledu na kal ktory nadal nie jest taki jak powinien. kotka natomiast zalatwia sie dwa razy dziennie,apetyt ma caly czas,bardzo duzo pije bo wczoraj znow byl zastrzyk z kortyzonu. teraz bardzo liczymy na to ze w 5 dni powinno sie polepszyc i juz nastepnego zastrzyku nie powinna dostac. nie jest juz tak odwodniona zdaniem lekarza. ja widze nadal ze jest bardzo chudziutka,wazy 2 kg w tej chwili ale nie wiem ile wazyla w dobrym momencie ani w tym najgorszym. do objawow doszly jakies pochrzakiwania,prawie kaszel zaraz po napiciu sie wody,staram sie zeby nie pila lapczywie bo napelnia sie chyba w ten sposob i pozniej prowokuje wymioty.przerywam jej i za jakis czas znow daje wody. nadal jest jednak slaba i spi pod kocykiem bo jej zimno(podejrzewam ze nie ma tluszczow w ciele wiec nie potrafi sie ogrzac) |
Data dodania: 2012-01-16
Zanim znowu zrobi się zmianę karmy, trzeba zrobić badania, o których pisałem wcześniej. Kotka ma prawo nie trawić ziemniaków, wieprzowiny czy niektórych innych składników dietowych, może także mieć upośledzone trawienie czy wydzielanie i koniecznie, pilnie trzeba to sprawdzić.
Kolejna zmiana diety w ciemno może w ogóle nic nie wnieść do sprawy, a nawet pogorszyć stan zwierzęcia. Stan kotki jest poważny, skoro ma dużą niedowagę, jest słaba, nie je, zwraca i wygrzewa się pod kocem; sugeruję diagnostykę zanim podejmie się kolejne kroki. |
shila232 |
Data dodania: 2012-01-17
rozumiem,zmieniam weterynarza w takim razie bo nasz twierdzi ze badania zostaly zrobione wszystkie jakie mozna bylo zrobic,widocznie sie myli,dziekuje bardzo
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |