Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kot w pampersie

Forum

Kot w pampersie

Witam . Mam 8 miesięczną kotkę po wypadku ale niestety nie wiem co się jej przytrafiło ,od 5 tygodni ma tylną nogę w gipsie ale to złamanie się goi dobrze , gorzej jest z tym że ma bezwładny ogon i załatwia się niekontrolowanie pod siebie więc nosi pampersa. Zdjęcie rtg pokazało ,że dwa ostatnie kręgi są mocno ze sobą ściśnięte ,a rdzeń jest trochę uszkodzony. Chcę zapytać jak długo i czy wogóle można liczyć na poprawę czy raczej trzeba się przygotować na uspanie biedaczki. Dodam że po 4tygodniach od wypadku ogon trochę zaczyna się ruszać ale jakby też poza jej kontrolą. dziękuję za odpowiedż. Beata z Bielska-Białej

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-21
Dzień dobry.
Rokowanie odnośnie powrotu osłabionych/zniesionych funkcji wynikających z uszkodzenia rdzenia kręgowego powinno zostać określone na podstawie badania neurologicznego (jest to element badania klinicznego w gabinecie polegający na serii testów umożliwiających ocenę odruchów neurologicznych). Powtórne badanie wykonane po pewnym czasie (2-4 tygodnie) pozwala na stwierdzenie poprawy lub jej braku. Rokowanie ma charakter szacunkowy. Nie ma obecnie w naszym kraju możliwości dokładniejszej oceny funkcjonowania nerwów. Zależnie od tego można przynajmniej spróbować przewidzieć dalszy rozwój sytuacji. Powrót funkcji (całkowity lub częściowy) może nastąpić nawet po kilku tygodniach lub miesiącach.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii