Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kot się drapie do krwi

Forum

Kot się drapie do krwi

Witam,przebywam za granicą i niestety nie mogę udać się do weterynarza. Mój 8 m-czny kotek strasznie się drapie od kilku tygodni.Rozdrapał sobie okropnie szyję i pyszczek koło oka. Dawałem mu kortyzon i antybiotyk. Niestety, wymiotuje. Jest osowiały, ale ma apetyt. Kotek od małego jeździł ze mną samochodem, często były to długie trasy. Owinąłem go szalem na szyi. Kilkakrotnie zmieniałem mu karmę - bez rezultatu. Przebywam na obszarze, na którym nie znajdę łatwo fachową pomoc weterynaryjną. Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak go ratować.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2011-12-23
Jeżeli w uszach nie ma żadnej podejrzanej wydzieliny, można podejrzewać, że świąd jest objawem alergii pokarmowej, u kota bywa przy tym zazwyczaj świąd okolic głowy i szyi. Należy podawać jeden rodzaj karmy, jeśli to możliwe - dla alergików, należy przynajmniej wrócić do karmy, która nie wywoływała objawów alergicznych. Dopiero wtedy ma sens podawanie środków sterydowych, które w ciągu kilku dni powinny znieść objawy świądu.
Istnieje też możliwość reakcji stresowej na ciągłe zmiany (podróże). Wówczas trzeba zminimalizować ten stan, np. podając kotu Hydroxizinum, najlepiej nieduże dawki w syropie. W sklepach zoologicznych, także w internecie są dostępne nowoczesne preparaty łagodzące kocie stresy a nie należące do leków psychotropowych.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii