Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kot - rana się nie goi

Forum

Kot - rana się nie goi

Witam serdecznie, Chciałabym zapytać, jaki środek mogłabym zastosować, aby rana na nodze kota zagoiła się. Rana jest dość duża, otwarta, widać mięśnie, nie goi się od dłuższego czasu mimo obmywania wodą utlenioną. Początkowo kot nie stawał na tę nogę, teraz już na nią chodzi, jednak rana nie wygląda wcale lepiej. Czy zastosować opatrunek nasączony np. Rivanolem? Czy to spowoduje, że rana się będzie jadzić? Czy mogę obmyć ranę np. Pigmentum Castellani? ( lekarz weterynarii przepisał to mojemu psu, gdy sierść na karku mu schodziła). Czy może to zaszkodzić mojemu kotu? Osłonka na kark, by nie lizał rany odpada, gdyż kot nie pozwoli na założenie jej. Bardzo proszę o odpowiedź i wskazówki, by pomóc mojemu ukochanemu kotu.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-05-20
Dzień dobry. Z opisu wynika, że stan jest dosyć poważny. Oprócz środków stosowanych miejscowo, konieczne może być zastosowanie leków ogólnie m.in. antybiotykoterapii osłonowej. Kota powinien zbadać lekarz, oceni też ranę i dobierze odpowiednie leczenie. Wątpię, żeby udało się uniknąć opatrunku i/lub kołnierza ochronnego, mimo protestów kota.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii