Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii kot - powtarzające sie wymioty, biegunka, utrata apetytu

Forum

kot - powtarzające sie wymioty, biegunka, utrata apetytu

od pół roku co 2 m-ce po leczeniu antybiotykiem moja 14-letnia kotka traci apetyt, wymiotuje (zabarwione krwią), ma biegunkę(w kale nie ma krwi ale jest cuchnący). Bardzo schudła. Usg nic nie wykazało, brak konkretnej diagnozy. Ostatnio ma zwiększony apetyt i trochę przytyła, ale tez się dziwnie zachowuje - co kilka dni wypróżnia się na moim łóżku (tylko kał), mocz oddaje w kuwecie. Kał jest bardzo cuchnący i koloru szarego,bywa też śluz - nie wiem czy to po lekach które dostaje? Nic nowego się w naszym domu nie wydarzyło, żeby była złośliwa, myślałam,że to na złość po podawaniu wcześniej antybiotyku strzykawką do pyszczka, ale już zakończyła antybiotyk i nadal zostawia kał na łóżku. Nie wiem co robić,podejrzewam, że jest na coś chora i chciałabym ją poddać operacji (otwarcie jamy brzusznej) ale to juz seniorka i boje się, może można jeszcze coś innego zrobić? Bardzo Proszę o poradę ostatnie wyniki - poczatek czerwca 2012: morfologia: leukocyty 8, erytrocyty 11,44 hemoglobina 17, hematokryt 51,3 PLT 382 biochemia: AST 58, ALT 266, AP(fosfataza) 306, mocznik 35, kreatynina 0,8 mocz: ciężar wł. 1,045, pH 6,5 białko 99,2 białko/kreatynina w moczu 0,42 leukocyty w moczu ++, krew - bilirubina - ,glukoza - , nabłonki z warst do 3 wpw, nabłonki z warst głębokich poj. w prep. , krwinki białe(WBC) do 6 wpw, krwinki czerwone(RBC) dość liczne (20-30)wpw, wałeczki ziarniste poj.wpw

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-06-25
Niestety trochę mało danych by właściwie opisać ten przypadek, przydałby się dokładny opis usg, warto także zrobić badanie kału. W obecnej sytuacji właściwym wydaje się podejrzewanie bakteryjnego zapalenia jelit oraz zapalenia dróg żółciowych, których ocenę można zrobić w badaniu usg.
Proszę napisać jakie leki kot otrzymywał do tej pory.
bashky
Data dodania: 2012-06-25
ostatnio podawane leki:
clavaseptin najpierw w zastrzyku pożniej w tabletkach przez 2 tygodnie oraz ulgastran
, nadal dostaje zentonil i ranigast. Niestety nie dostałam opisu usg ale w trakcie badania nic nie stwierdzono niepokojącego, pani dr podczas badania klinicznego stwierdziła, ze jelita są nie takie jak być powinno, później padło podejrzenie o wrzody lub nowotwór. Kotka ma ostatnio wilczy apetyt i często oddaje kał w małych ilościach koloru zwykle szarego
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-06-26
Po badaniu usg jest jednak cień wątpliwości i nie wszystko jest idealne. Proponowałbym jeszcze raz powtórzyć badanie usg u lekarza specjalizującego się w tym badaniu. U starszych kotów dość często występuje nadczynność tarczycy, jednym z objawów jest nadmierny apetyt. Ale podobne objawy mogą wystąpić także przy niewydolności trzustki. Należy w takim razie rozważyć wykonanie badań w kierunku dysfunkcji tarczycy lub trzustki.
Laparotomia zwiadowcza jest dobrym narzędziem diagnostycznym, ale dobrze jest ją stosować po wyczerpaniu możliwości metod nieinwazyjnych. W tym przypadku znaczenie ma także wiek kota. Zabieg wymaga poważnej rozmowy, która poszuka odpowiedzi na pytanie co tak na prawdę chcemy osiągnąć wykonując laparotomię.
Może warto także, tak jak pisałem wcześniej, zastosować równolegle leczenie objawowe w kierunku zapalenia dróg żółciowych. Należy wtedy podać antybiotyk, który uzyskuje wysokie stężenia w układzie żółciowym. Dobrze działają wtedy makrolidy lub cefalosporyny III generacji. Niestety penicyliny słabo się tu sprawdzają bo są wydzielane głównie z moczem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii