Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kot, ogon i toksoplazmoza

Forum

Kot, ogon i toksoplazmoza

1. Mój kiciuś ma ok 5 miesięcy. W wieku ok 2 miesięcy został oswojony. Od tego czasu, kiedy chcę go pogłaskać zawsze wywija ogonem (czasami również przy tym mruczy). Czy jest to oznaka braku zaufania? 2. Czy jest jakiś "domowy" sposób na sprawdzenie czy kot ma toksoplazmozę lub jakie są jej objawyobjawy? Obawiam się tego gdyż matka mojego kotka jest dzika i sama zapewnia sobie pożywienie. Osobiście nie zauważyłam żadnych niepokojących zmian, ale chciałabym się upewnić. Czytałam, że u młodych kotów choroba przebiega dość ostro. Czy to prawda?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2013-12-23
Witam.
1. Wywijanie ogonem nie musi oznaczać braku zaufania, jeśli podczas głaskania mruczy to prawdopodobnie sprawia mu to przyjemność. Jednak kot może jeszcze zachowywać się ostrożnie względem właścicieli. 2. W celu rozpoznania toxoplazmozy wykonuje się badania serologiczne by wykryć przeciwciała, antygeny. Objawy są niestety niespecyficzne: apatia, brak apetytu, spadek masy ciała, gorączka, zaburzenia widzenia, zaburzenia w oddychaniu, niezborność, skurcze, drgawki , wymioty, biegunka, żółtaczka, ronienia. Ostry i ciężki przebieg może mieć miejsce u kociąt zarażonych przez łożysko, a kocięta przechodzą ten stan jeszcze przed odsadzeniem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii