Forum
Kot i posłanie psa
Dzień dobry. Mam nietypowy problem z moją kotką (wiek - 2 lata). Od mniej więcej 2 tygodni sporadycznie załatwia się na posłanie psa (1.5 roku). Kotka ma kuwetę, nigdy wcześniej nie robiła takich rzeczy a z racji tego, że wbrew powszechnej opinii, kot nie bywa złośliwy, gdzieś musi być problem. Piasek i kuweta te same od samego początku. Po każdej wizycie w kuwecie od razu ruszam z akcją czyszczącą...kupki kotki "ładne", zachowanie też normalne. Mam dwie teorie: albo kot wchodząc na posłanie psa i wyczuwając pod łapkami piasek (pozostałości ze spaceru) uznaje, że oto znalazł nową kuwetę, która podoba mu się bardziej, albo też chce oznaczyć terytorium psa jako własne (takie pokazanie, że to kot tu jest królem). Czy mogę prosić o jakieś rady? Dodam, że załatwianie się poza kuwetą zdarza się sporadycznie, nie jest to "wykroczenie regularne". zwykle kotka grzecznie idzie do swojego kącika, kopie chwilę w żwirku, a następnie po zakopaniu wszystkiego odchodzi dumna z siebie.
Rasa kotki: Devon Rex
Rasa psa (suczka): Labrador (jeśli ta informacja jest istotna:) )
Żwirek: Pinio
Kuweta umieszczona w zacisznym kącie w przedpokoju, żeby nikt nie stresował kotki w potrzebie.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2012-03-01
Dzień dobry. Jeśli ostatnio nic nie zmieniło się w otoczeniu i środowisku życia suczki i kotki (jak wynika z opisu), to skłaniałbym się ku drugiej możliwości. Hierarchia w stadzie zwykle nie jest ustalana ostatecznie i może się zdarzyć, że jedno ze zwierząt zmieni zdanie i spróbuje zdominować to drugie. Na razie pozostałbym przy obserwacji. Można też spróbować przenieść legowisko suczki w inne miejsce i sprawdzić jak wtedy kotka będzie się zachowywać. Jeśli teoria jest słuszna, po pewnym czasie wszystko powinno wrócić do normy.
|