Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kot

Forum

Kot

Bardzo dziękuję za odpowiedz na pytanie. Mam jeszcze taką wątpliwość.. pisałam kiedys o brudnych uszkach mojeg kota, byłam u weterynarza w klinice i sprawdziło się - to świerz zaatakował. Wcześniej jak przewoziłam kota gdzieś (ok.25 km) pod koniec drogi wymiotował i sie załatwiał, przewoziłam go w kartonie gdzie miał uchylony kawałek gdzie widział co sie dzieje, równocześnie z leczeniem kupiłam transporterek i kot zupełnie inaczej zachowuje się teraz gdy go przewożę, denerwuje sie ale gdy zaczynam mówić to się uspokaja, czy wymioty i załatwianie swoich potrzeb mogło być spowodowane świerzbem? Postanowiłam że kot z kota podwórkowego będzie kotem niewychodzącym ponieważ w okolicy jeżdżą auta, boję się go wypuszczać. Kot ma mi to za złe i ciągle wpatruje się za okno chcąc wyjśc, dodam że jest niewykastrowany może to być przez to, ta jego chęć wyjść gdy widzi kota za oknem? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-05-20
Dzień dobry. Wymioty i załatwianie się podczas podróży najpewniej spowodowane są stresem (nie świerzbem). Mieszkanie/dom nie jest dla kota naturalnym środowiskiem, instynktownie więc będzie interesował się wyjściem na zewnątrz. Kastracja tego akurat nie zmieni. Zmieni natomiast potrzebę znaczenia terenu intensywnie pachnącym moczem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii