Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kot

Forum

Kot

Witam. Mam na imię Paulina i mam 4 letniego kota. Wszystko było z nim w porządku, nigdy nie chorował ale od pewnego czasu ( ok. 2 tygodnie) zaczęło bardzo dziwnie dziać się z nim . Otóż kot na kilka sekund traci panowanie nad własnym ciałem jak by chwytał go paraliż który po kilku sekundach ustępuje. Nie ma tez apetytu ,który wcześniej miał, aczkolwiek nadal je i pije. Kot ma także jak gdyby smutne oczy , opadnięte. Zdążyło mu się raz wymiotować ale w bardzo małych ilościach zastanawiam się co mu może być myślałam że się czymś zatruł.. jak najczęściej bywa ale objawy zaprzeczają tej chorobie. Bardzo proszę o pomoc. Paulina

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-12-28
Dzień dobry. Podane objawy są niestety niespecyficzne, tzn. że mogą one wynikać z wielu przyczyn. Pogorszenie samopoczucia, zmniejszenie apetytu, wymioty dotyczą bardzo wielu chorób. Bardziej niepokojące są epizody opisane jako krótkotrwały paraliż. Mogą one wynikać z choroby związanej z układem nerwowym, jednak w połączeniu z pozostałymi objawami, najpierw należałoby po kolei wykluczyć jednostki chorobowe, które oprócz objawów ogólnych, mogą dawać też neurologiczne. Po dokładnej analizie trybu życia, środowiska, przeprowadzonej profilaktyki itd, lekarz zbada kota (badanie ogólne i neurologiczne). Jeśli uzna za konieczne zleci badania dodatkowe jak badanie krwi, moczu czy też badania z zakresu diagnostyki obrazowej. Wyniki tych badań powinny pozwolić na postawienie rozpoznania lub dokładniejsze ukierunkowanie dalszej diagnostyki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii