Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kocięta spuchnięte tylnie łapki

Forum

Kocięta spuchnięte tylnie łapki

Witam! Miesiąc temu urodziły mi się 2 kocięta. Gdy jeden z kociaków miał około pół miesiąca moja mama niechcący przygniotła go drzwiami, myśleliśmy że zdechnie gdyż zaczął się trząść i stracił panowanie nad ciałem nie mógł wstać. Jednak na drugi dzień było wszystko w porządku tylko ma lekko otwartą mordkę i na języku ma brązowy osad (brodawki językowe). Z mordki ma bardzo nieprzyjemny zapach, wygląda jak by mu to gniło, a reszta jest w porządku. Co ma robić jak mu pomóc? Jest na to jakaś maść. Kociak ma miesiąc. Normalnie ssie matkę. Drugi kociak: z nim było wszystko w porządku ale pewnego dnia przestał chodzić na przednie łapki, ale po pewnym czasie mu się poprawiło. Teraz zaś tylne łapy są bardzo duże. W porównaniu z drugim kotem ma łapki tylne większe o około cztery razy przednie też. Słabo chodzi i gdy dotyka się łapek miauczy. Nie wiem co mam robić? Co mu jest? Bardzo słabo chodzi przeważnie siedzi ale staram się by chodził jak najwięcej. Nie wiem czy to problem ze stawami, a może krzywica ponieważ mało przebywał na słońcu i jest dość osowiały. Łapki wyglądają jak spuchnięte. Wychowałam już bardzo dużo kociąt i nigdy mi się to nie przydarzyło. Może to z powodu tego że kocięta przebywają w pomieszczeniu gospodarczym(mieszkam na wsi). Matka bardzo dobrze się nimi opiekuje to już 4 poród(znalazłam ją więc nie wiem czy rodziła wcześniej). Co mam robić z tym kotkiem. Jakieś sposoby. Jaki jest koszt leczenia, ponieważ uczę się w LO i nie mam zbyt dużo pieniędzy ale bardzo kocham te koty i chcę im pomóc. Proszę o podanie co jest z tymi kotkami pierwszy może mieć uraz z powodu przyciśnięcia między drzwiami i progiem, a drugi czy to z powodu zimna?? Proszę o pilną pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-05-14
Obrzęk może być pochodzenia zastoinowego lub zapalnego, by to ocenić warto udać się do lekarza wet. Krzywica nie występuje u osesków, mleko matki powinno zapewnić im wszystko co jest potrzebne do życia. To, że znajdują się w pomieszczeniu gospodarczym może mieć znaczenie, koty są wtedy narażone na niskie temperatury oraz na kontaminację mikrobiologiczną. Proszę codziennie je ważyć, jeśli będą przyrastać, to można uznać, że nie ma bezpośredniego zagrożenia, ale oczywiście warto je pokazać w gabinecie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii