Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kocia miska i kocie zdrowie

Forum

Kocia miska i kocie zdrowie

Witam, nie wiem czy takiego typu pytania tutaj tez sa brane pod uwage, bo jestem tu nowa, ale sprobuje . Mam 3 kociaki - jeden 5 letni wykastrowany kocurek DIX miał zlamana lapke, która przez niekompetencje lekarza nie zostala prawidlowo wyleczona ,. Drugi bardzo dobry lekarz i wspanialy czlowiek dr Gugała, dokonujac cudow uratowal mu lapke, niestety było zbyt pozno, żeby zabieg przywrocil kotu 100% sprawnosc i dlatego ciagnie ta lapke za soba . Kocurej ma tez problemy urologiczne ( czyli chodzi o wspomozenie stawow , żeby wzmocnic je i żeby ew bole wyeliminowac i urologiczna sfere ) - druga 4 letnia wysterylizowana kotka DIDI ( niestety niezbyt dobrze, jakis odprysk był i miewa czasem ruje ;( , ale poza tym jest w dobrej kondycji - trzecie najmlodsza kotka DANI urodzila się 1 czerwca tego roku. Przeszla koci katar , ale już hula i sladu choroby nie ma na szczescie , ale mam z nia jeden powazny problem- siusia wszedzie , nawet na wlasne poslanie . Nie ma już sil ciagle prac poscieli i czyscic lozek. Wszystkie koty naleza do grupy kotow tzw wyskosciowych, czyli im wyzej wskocze tym lepiej ;) i dosc aktywnych . Wszystkie sa przygarnięte z podworka , wiec problem kocich chorob ich nie ominął na początku ich zycia . Mam wiec nastepujeca pytania : 1/ jakie witaminy podawac kotom , żeby ich rozwoj był prawidlowy 2/ jak można wspomoc, jakimi lekami, witaminami,zabiegami noge kota, żeby wzmocnic stawy, żeby było mu lzej i milej zyc . Nie wiem czy cos go boli, ale czy sa ew ziolowe tabletki p bolowe dla kotow. 3/ jakie sa najlepsze karmy, srodki na kule wlosowe 4/jaka karma karmic koty – czy można mieszac sucha i mokra. Didi lubi tylko sucha. A pozostale koty na rowni sucha i mokra i zal by było ich jakiej z nich pozbawiac. 5/ czy karmy jakiejs firmy sa szczególnie wskazane dla kotow 6/ jak poradzic sobie z problemem sikającej kotki ( kuwet sa az cztery, siusia najchętniej do kuwety w której nie ma piasku tylko papier toaletowy ) Czy j

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-13
Dzień dobry.
1. Przy stosowaniu karmy dobrej jakości, dostosowanej do potrzeb kotów (zawartość wszystkich niezbędnych składników pokarmowych we właściwych proporcjach + wysoka strawność karmy) nie ma potrzeby dodatkowego podawania preparatów witaminowych.
2. Wspomagająco na stawy stosuje się preparaty z glikozaminoglikanami, chondroityną, itp. Na rynku jest duży wybór takich środków z różnymi kombinacjami składników. O konkretny preparat najlepiej zapytać w gabinecie weterynaryjnym. Pociąganie kończyną świadczy o mniej lub bardziej zaawansowanej utracie czucia. Dokładny stopień uszkodzenia funkcjonowania kończyny powinien zostać określony w badaniu neurologicznym. Zwykle nie towarzyszy temu bolesność, więc nie ma potrzeby podawania leków przeciwbólowych.
3. O konkretne karmy i środki ułatwiające pozbywanie się sierści z przewodu pokarmowego pytamy u swojego lekarza weterynarii lub w sklepie zoologicznym.
4. Bazę żywieniową powinna stanowić sucha karma (lepsza koncentracja składników, wpływ na pracę jelit, mniejszy wpływ na powstawanie płytki nazębnej). Mokre jedzenie wystarczy podawać kotom w ramach urozmaicenia diety i sprawienia im przyjemności.
5. jak w 3.
6. Jeśli problem oddawania moczu nie jest związany z rujką, wówczas w pierwszej kolejności powinniśmy zbadać mocz. Czasem konieczne jest też USG pęcherza. Wyniki tych badań zwykle pozwalają postawić pewne rozpoznanie i ukierunkować dalsze postępowanie.
P.S. W przypadku występowania objawów rujowych u wysterylizowanej kotki warto rozważyć reoperację i usunięcie fragmentów pozostawionego jajnika.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii