Forum
Koci katar
Witam! Posiadam dwa kotki rosyjskie, które mają w tej chwili 4,5 mies.Kociaki są u mnie od 15 czerwca i od początku łzawią im oczka.Hodowczyni przysłała mi kropelki, najpierw jedne potem drugie gentamecyna i biodacyna.Po kropelkach nie było żadnej poprawy. W końcu w piątek poszłam z nimi do lekarza. Od piątku są na antybiotyku Clavaseptin.Dodatkowo dostaja Immunodol i lizyne.Wczoraj byliśmy na kontroli. W/g mnie nie ma poprawy.Czy jeszcze za wcześnie na poprawę czy może lek nie trafiony.Kocurek, który jest bardziej załzawiony dostał wczoraj zastrzyk. W ksiązeczce jest wpis "cal".Kotki dalej łzawią i dodatkowo kocurek po tym zastrzyku stracił ochotę na zabawę. Czy może to być reakcja po zastrzyku? Nie wiem , co dalej robić? Czy cierpliwie czekać na poprawę, trochę długo to trwa.Pozdrawiam Joanna
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
|
Data dodania: 2012-07-19
Witam. Jeśli trzeci z kolei antybiotyk nie działa, to z pewnościa trzeba by było zrobić wymaz bakteriologiczny, określić jakie bakterie są przyczyna łzawienia i jaki antybiotyk będzie skuteczny. (Przed zrobieniem wymazy do oka nie wolno żadnego leku wpuszczac przez minimum 5 dni, mogą byc podawane immunostymulanty i lizyna). Jeśli badanie nie wykaże obecności bakterii chorobotwórczych to nie widze potrzeby tak długotrwałego podawania antybiotyku. Krople z preparatem przeciwwirusowym powinny wystarczyć. Oczywiście może to tez być kłopot z droznościa kanałów nosowo-łzowych, ale małe sa szanse, że ten kopot będą miały obydwa koty w obu oczach na raz.
|