Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii kichanie i wyciek z oczu u królika

Forum

kichanie i wyciek z oczu u królika

Witam. Chciałbym prosić o poradę dotyczącą mojego królika. Ma on około 6 lat. Jakiś czas temu (ok. 2-3 tyg) zaczął kichać. Kichanie bardzo często towarzyszy gwałtownym ruchom typu wskakiwanie do klatki, bieganie, branie na ręce, przeciąganie itp. ale nie tylko, kicha też siedząc spokojnie. Mniej więcej w tym samym czasie kiedy zaczął kichać przestał wskakiwać na wyższe miejsca w których do tej pory często przebywał. W nocy zawsze wskakiwał na łóżko albo pufkę, w dzień czasami siedział na klatce, a teraz tylko chodzi po podłodze, co utwierdza mnie w przekonaniu, że ma problemy z wykonywaniem gwałtownych ruchów. Nos jest suchy, ale dzisiaj miał wyciek żółtej cieczy z obu oczu. Wycieki z oczu zdarzały się wcześniej (zaczeły się jakiś rok temu, powiedziano nam że u królików w tym wieku to normalne) ale nigdy nie były żółte. Boimy się zabrać go do weterynarza, raz był i nic nie dał sobie zrobić prawie się zabił a weterynarz powiedział żeby go zabrać bo może dostać zawału. Proszę o pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2010-08-07
Dzień dobry
Częste kichanie może być objawem infekcji bakteryjnej lub wirusowej. Może ona rozwijać się w górnych drogach oddechowych lub płucach. Infekcje wirusowe mają podobny rozwój, ale groźne choroby wirusowe mają zdecydowanie szybszy przebieg, na szczęście na te najgroźniejsze są u królików szczepienia.
Osłabienie jakie się pojawiło może wskazywać na poważniejszy problem, myślę że jednak jest wskazana wizyta u lekarza. Żółty wyciek z oczu prawdopodobnie jest efektem ropnego zapalenia spojówek. Wymienione objawy mogą byc efektem silnego osłabienia, spowodowanego inną niewidoczną chorobą lub niewydolnością narządów.
Proszę sprawdzić czy wokół naturalnych otworów ciała nie występują obrzęki.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii