Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Katar u psa

Forum

Katar u psa

Witam, zaniepokoił mnie katar u mojego 8 miesięcznego psa rasy Labrador. Wczoraj całe popołudnie bawił się z innym (zdrowym) psem. W trakcie powrotu do domu zauważyłam, że z jednej dziurki nosa wychodzi żółto-zielona wydzielina, nie jest ona bardzo gęsta, przypomina katar ludzki. Wieczorem juz z obu dziurek była widoczna, po wytarciu wilgotna chusteczką lekko różowa jakby śluzówka była już podrażniona. Dzisiaj wydzieliny jest juz trochę mniej ale cały czas jednak jest., zasycha ona na nosku i bidulkowi wszystko sie do niego klei, staram sie mu wycierać nos wilgotnym wacikiem. Zachowanie psa nie zmieniło się znacznie może jest bardziej senny, apetyt dopisuje. Zastanawiam się czy to może być przeziębienie, może alergia? Wizyta u weterynarza bardzo go stresuje dlatego na początek chciałam poradzić się tutaj.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2012-04-12
Witam.
Czy pies jest szczepiony? Wydzielina żółto-zielona świadczy już o infekcji bakteryjnej. Radzę zgłosić się do lekarza weterynarii, który zbada, osłucha Pani psa oraz oceni konieczność wykonania dalszych badań i/lub leczenia. Pozdrawiam
mofi
Tak pies był szczepiony, również nanosówkę, dzisiaj doszły przyczerwienione oczy, przemywam rumiankiem,jutro rano wybieram się do weterynarza, zastanawiam się tylko (coraz bardziej wyglądato na uczulenie jeszcze te przyczerwienione oczy) czymogę mu podać np calcium?
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Jesli spojówki są zaczerwienione oraz z oczu także wypływa ropna wydzielina wskazany jest antybiotyk. O rodzaju podanych środków powinien zdecydowac lekarz, który obejrzy i zbada psa.
mofi
Z oczy nie wypływa żadna wydzielina tylko zaczerwienie, ale jak najbardziej jutro zgłaszamy się na kontrole do lekarza. Bardzo dziękuję za pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii