Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kaszel u psa

Forum

Kaszel u psa

Witam. Jestem właścicielką ok. 13-letniej suczki. Jest to kundelek. Mój piesek od długiego czasu ma kaszel. Napady kaszlu występują po wysiłku (drapanie,turlanie,szczekanie) i kończą się tak jakby próbą odkaszlnięcia czegoś zalegającego. Odwiedziliśmy weterynarza, który stwierdził że jest to skutek niewyleczonego zapalenia płuc. Pan doktor wspominał coś o pęcherzyku powietrza w oskrzelach, który tam powstał i jest przyczyną kaszlu. Mój piesek dostawał przez pewien czas antybiotyk w zastrzykach oraz steryd w zastrzykach. (nie znam nazw) W trakcie przyjmowania lekarstw kaszel u psa zniknął całkowicie. Po zakończeniu leczenia antybiotykami suczka przyjmowała encorton począwszy od 2,5g/dzień dawka się zmniejszała. Jednak kaszel powrócił, my także wróciliśmy do pana doktora. Kazał on zrobić przerwę w podawaniu sterydu i potem zacząć od początku od dawki 2,5g/dobę i zmniejszać ją aż do całkowitego odstawienia leku. I tak w kółko, podawać lek i odstawiać. Lek w cale nie działa już na psa. Gdy zapytałam się co jeszcze mogę zrobić, pan doktor powiedział że, zmiany w płucach są już długo i piesek nie jest już młody więc raczej nie da się go wyleczyć. Powiedział że, mogę dać pieska do kliniki. Tutaj rodzi się moje pytanie : Czy tam ją wyleczą, czy to tylko próba wyciągnięcia pieniędzy? Zależy mi aby piesek swoje ostatnie lata przeżył nie cierpiąc. Jeśli tego nie da się wyleczyć, czy są jeszcze jakieś sposoby chociaż na zmniejszenie objawów ? Proszę o pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2013-10-07
Witam, w pierwszej kolejności należałoby dokładnie zbadać psa kardiologicznie oraz prześwietlić klatkę piersiową. Przy niewydolności serca właśnie taki kaszel powysiłkowy występuje. Prześwietlenie klatki piersiowej pozwoli ocenić stan płuc oraz po części serce. Myślę że warto wybrać się tam na wizytę i wykonać badania dodatkowe.
Aliss203
Data dodania: 2013-10-07
Jestem skłonna udać się na badania do kliniki. Największy problem polega na tym że, ona strasznie boi sie obcych ludzi, jest wobec nich nieufna. Wizyta u weterynarza jest dla niej zawsze dużym stresem. Ciężko jest nawet ją osłuchać przy pomocy stetoskopu, trzeba długo czekać aż sie uspokoi. Pan weterynarz powiedział że może podać jej jakieś środki uspokajające ale nie jest pewien jak na nią zadziałają czy przypadkiem jej nie zaszkodzą. Mówił że obawia się o jej funkcje oddychowe po podaniu leku. Nie wiem co robić, zaryzykować podanie środków uspokajających i poddać ją badaniom czy nie?
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2013-10-10
Opinia
innego lekarza z pewnością będzie pomocna. Co do stresowania się psa to
aż tak bardzo bym się nie przejmował bo badanie i leczenie jest
ważniejsze.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii