Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kaszel, duszenie się, piana u psa

Forum

Kaszel, duszenie się, piana u psa

Witam. Mam małego pieska ok.4kg , ma 8 mies. Od dawna a szczególnie ostatnio mam wrażenie, że kaszle, dyszy. Czasem jakby brakowało mu powietrza, jakby się czymś zakrztusił. Objawy pojawiają się szczególnie po krótkim biegu, nawet po mieszkaniu w te i z powrotem. Zauwazyłam, że kiedyś na działce przerwał swój kilkumetrowy bieg i zaczął się jakby dusić - wydając przy tym dziwne dzwięki, z pyska wyszła mu biała kula- piana po czym wróciła do środka. Kaszle, dyszy w domu czasem nawet bez wysiłku ale przy małym sporcie za każdym razem. Co to moze być za choroba?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-10-12
Dzień dobry. Czy podczas rutynowych wizyt w gabinecie weterynaryjnym (np. w trakcie serii szczepień) lekarz nie wykrył żadnych nieprawidłowości w badaniu klinicznym? Czy zwrócono uwagę na ten problem?
Capri96
Data dodania: 2011-10-13
Gdy pies miał 4 mies mówiłam o tych objawach ale wtedy lekarz stwierdził przezięienie - pies miał zaczerwienione gardło.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-10-14
W przypadku takich objawów problem zwykle jest zlokalizowany w układzie oddechowym lub krążenia. Przy utrzymujących się, przewlekłych symptomach u młodego psa należy wziąć pod uwagę możliwość występowania wady wrodzonej w jednym z tych układów. Jeśli badanie kliniczne w gabinecie nie pozwoliło na znalezienie przyczyny, konieczna jest dalsza diagnostyka - RTG klatki piersiowej, USG (echo) serca lub w razie potrzeby bardziej zaawansowane techniki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii