Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Kastracja psa

Forum

Kastracja psa

witam. mam szczeniaka sznaucera miniaturę(7 miesięcy) i chciałabym go wykastrować(już teraz jest nie do zniesienia gdy suczka sąsiadka ma cieczkę). dzisiaj zadzwoniłam do gabinetu wet. z zapytaniem o ten zabieg i lekarz bardzo mnie od tego odwodził, że zagrożenie nowotworami, że metabolizm się zmieni i że ogólnie to on jest bardzo przeciwny kastracji, bo okalecza się zdrowego psa.ale skoro nalegam to on ten zabieg wykona, lecz muszę jeszcze z miesiąc z tym poczekać, żeby pies dojrzał, bo te hormony są mu potrzebne. Wiele czytałam na ten temat i jestem trochę zdziwiona takim podejściem. Czy faktycznie muszę czekać? teraz mam wakacje i byłabym z psem po zabiegu ,żeby go dopilnować. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za radę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-08-22
Dzień dobry.
Zgodnie z treścią artykułu na temat kastracji psów naszego autorstwa na stronie portalu,
(http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/chirurgia-i-anestezjologia/kastracja-psow-50.html)
trudno nam się zgodzić z opisywanym przez Panią podejściem lekarza. Sznaucery miniaturowe należą do grupy psów szybko dojrzewających. Jeśli jego rozwój oraz stan ogólny nie budzi zastrzeżeń, a pies w przyszłości nie ma być zwierzęciem hodowlanym, nie znajduję przeciwwskazań do wykonania zabiegu kastracji.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii